Een eco bruiloft ecologisch trouwen

Ecologische bruiloft

Eco groen is dit jaar de nieuwste hype, dé trend op het gebied van trouwen. Zo wordt het tegenwoordig steeds belangrijker dat ieder zijn steentje bij draagt voor een beter milieu en klimaat verandering. Aanstaande stelletjes kunnen er ook aan bijdragen door hun bruiloft op en ecologische een milieu vriendelijke manier te plannen. Het toekomstige ecologisch bewuste bruidspaar kiest voor zowel biologisch als voor een ecologische lifestyle, want elke betrokkenheid voor een beter klimaat is er een! Kies dus voor duurzaamheid.

Eco bruiloft organiseren

Zoals de opzienbarende Eco Wedding uit de USA: (lees ons special artikel hier over in de trouwen-trends) kun je ook in Nederland je laten inspireren door moeder natuur. Dit doe je door het initiatief te nemen en door te kiezen om op een milieuvriendelijke manier eco chic te trouwen. Een eco bruiloft met een groen strikje organiseren is eenvoudiger dan je denkt. Van essentieel belang bij deze milieu bewuste trends is dat je bij groene bruiloften zoveel mogelijk voor natuurlijke en eco vriendelijke producten kiest, en deze te integreren in al je bruiloft elementen. Deze trouwbenodigdheden zijn recyclebaar en kunnen hergebruikt worden. Zo kunnen wij met z’n allen de te hoge uitstoot van CO2 drastisch beperken en bijdragen aan een beter wereld.

Ethisch verantwoorde bruidsmode

Mode ontwerpers raken steeds meer geïnspireerd door gebruik te maken van eco-vriendelijke en ethisch verantwoorde materialen in hun kleding ontwerpen zoals, biologische en ecologisch geproduceerde kledingstoffen, van natuurlijke en duurzame vezels. Zelfs oude kleding wordt gerecycled en zo gereconstrueerd dat deze herbruikbaar word in de Eco Fashion wereld, voor een bepaalde eco haute couture. De belangrijkste bijdrage bij biologische kleding zijn de sterke vermindering van chemische gifstoffen die worden toegepast in de fabricage. Daarom is indirecte recycling van kleding stoffen van cruciaal belang voor het behoud van onze natuur en milieu.
Oude vintage trouwjurken worden weer gewoon opnieuw gedragen, en zijn zelfs super trendy. De bekende ontwerpster Morgan Boszilkov doet dit ook in haar Natural bridal collection. Kortom een eco-bruidsjuk is geen saaie of truttige jurk, maar kan super mooi zijn. Toch zijn er in de toekomst meer voordelen dan nadelen aan verbonden, waardoor uiteindelijk een eco vriendelijke bruidsjurk ongeveer de helft goedkoper kan worden.

Tweedehands trouwjurk

Er zijn genoeg bruidjes met een eigen lifestyle die een goedkopere manier kiezen door voor een tweedehands trouwjurk te kiezen, waarom ook niet, niets mis mee! Het voordeel is dat de meeste 2e hands bruidsjurken praktisch nieuw en eenmalig gedragen zijn. Uiteindelijk ben je voordeliger uit en draag je indirect bij aan een beter milieu.

Eco ringen

Het symbool van eeuwige trouw, de ringen, het pronkstuk van menige stelletjes op hun trouwdag, als je milieu bewust wil kiezen is de eco ring keuze zo gemaakt. Er zijn gerecycled trouwringen te verkrijgen van omgesmolten tweedehands gouden juwelen, maar je kunt ook de opa trouwring of oma hanger omsmelten tot jullie trouwringen. Zo kunnen juwelen van emotionele waarde een nieuw leven krijgen, kortom recycling is een milieubewust keuze.

Eco-vriendelijke groene huwelijksbedankjes

Geef je bedankjes ook een groen tintje door je bruiloftsgasten op en stijlvolle en eco-vriendelijke manier te bedanken met plantbare zaden, zoals: vergeet me nietjes, Klavertje4, zonnebloemen etc…….
Of geef een leuk aarde potje met biologische kruiden, een bamboe onderzetter of een heerlijk biologisch stukje lavendel zeep. Of denk ook eens aan de vogeltjes en geef een hart met vogelzaadjes om op te hangen. Zo zijn er tal van leuke eco huwelijksbedankjes te verzinnen.

Eco-vriendelijke bruidsbloemen

Een belangrijk onderdeel en prachtig om te zien op een bruiloft zijn de schoonheid van bloemen door hun natuurlijke geur en kleur worden ze als eco-vriendelijk gezien. Kies bewust voor biologische en seizoensbloemen uit je omgeving. Niet alle bruidsbloemen decoraties in de omloop worden als groene gezien, alleen diegene die op een verantwoorde manier zijn geteeld, geoogst en verdeelt. Efficiënt en eco-vriendelijke bruidsparen houden ook rekening met het verpakkingsmateriaal en dat de bloemstukken niet met pesticiden zijn behandeld. Het beste is voor een eco-vriendelijke bloemist te kiezen, of als het mogelijk is creatieve en zelfs bloemen uit je eigen tuin gebruiken. Optie, experimenteren met stoffen of zijde bloemen, deze zijn vrij van pesticiden en verontreinigende middels, en vooral niet te onderscheiden van echte bloemen. Papier stof of zijde vergaat niet, zo kun je later, lang na je bruiloft nog genieten van je bruidsboeket van stof.

Eco trouwkaarten

Gerecyclede trouwuitnodigingen
Kies ook voor Gerecycled en eco-vriendelijk papier voor je uitnodigingen, nog een beter en goedkopere manier is om je creatieve trouwkaarten of aankondigingen per e-mail te versturen. De digitale uitnodiging is de meest milieu vriendelijke en geld besparende manier, de trend van dit moment.

Biologische bruiloft diner

Er is tegenwoordig volop keus voor wat betreft biologisch eten en drinken, vervang je bruiloft diner door een eco vriendelijke en gezonde maaltijd, of door vegetarisch eten te serveren voor je bruiloftsgasten. Dit geld ook voor je bruidstaart, bereid met biologische ingrediënten, of maak zelf de lekkerste cup cakes. Het diner op je bruiloft, kies voor biologisch producten uit de lokale omgeving deze zijn smaakvoller en beter voor het milieu. De beste keuze zijn seizoensproducten uit de streek, gebruik deze voor zowel het diner als voor de lekkere hapjes en kies bewust voor natuurlijk drankjes. Zo zijn er veel groene bruiloft thema’s te bedenken die niet alleen goed voor je zijn, maar ook beter uitpakken voor het milieu.

Ecologisch verantwoord trouwvervoer

Wil je helemaal uniek zijn en voor een eco vriendelijk vervoer kiezen, dan zijn er meer keuzes dan de limo of de Hummer. Vervang het trouwvervoer eens door een unieke eco tuk tuk of een riksja fiets, een trouwkoe is ook apart, of ga op de fiets. Kies bewust voor een centraal gelegen locatie in de buurt, makkelijk te bereiken voor de bruiloftsgasten te voet, of met het openbaar vervoer.Tegenwoordig wordt de trouwkoets ook veel gebruikt door bruidsparen met een groene lifestyle. Kortom doelbewust kiezen voor een special en eco vriendelijke bruiloft. Een levensstijl die helemaal groen is en minder belastend voor de omgeving en de gezondheid. Ecologisch kiezen is iets om over na te denken, van eco groene trouwjurk tot de symbolische trouwringen.

Tot slot

De wereldverbeteraars proberen het tijdperk te veranderen, wat ons betreft, is groen een zeer goede keuze? Er zijn talrijke voorbeelden waarbij onze planeet primere gered kan worden voor mens, dier en milieu.
Duurzaamheidsuitdaging en je levensstijl veranderen is van belang voor onze toekomstige generaties, en dat deze van de welvaart mogen genieten die we, in de afgelopen decennia hebben mogen ontvangen. De keuze is simpel, kies voor milieubewust, ga efficiënt om met energie beperk je afval, want duurzaamheid is zowel economisch als sociaal verantwoord, en zeker goed voor je portemonnee.

Eco huwelijksbedankjes

Deze zaadjes voor de vogels zijn bijzonder geschikt als eco bedankje