Budget voor de bruiloft

Een bruiloft kost heel wat! Maar waarom is het nu zo duur zul je jezelf afvragen? Eigenlijk is trouwen niet de grootste kostenpost, maar wel alles er omheen. Je kunt zelfs gratis trouwen op het gemeentehuis! Je kunt dus je bruiloft zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Het aantal gasten bepaald grotendeels het prijskaartje, want er moet meestal per persoon afgerekend worden. Dus hoe groter de gastenlijst, hoe duurder de bruiloft. Stel je bruiloft begroting samen. Van de jurk de tot de feestavond, lees hier hoe je je bruiloft organiseert met een goed budgetplan!


 


 

De begroting van je bruiloft

De bruiloft begroting is een van de grootste factoren bij het bepalen van een hoop beslissingen, dus het is belangrijk om een duidelijke begroting in het begin van het planningsproces te maken. Als je bang bent te veel te moeten bezuinigen maak een duidelijke lijst. Bepaal eerst de gasten lijst. Daling van het aantal mensen die je uitnodigt op je bruiloft is de snelste manier om kosten te besparen. Vervolgens beslissen wat u bereid bent om uit te geven voor uw budget bruiloft.
Het kan een fantastische bruidsreportage worden, lekker eten, of een verbluffende trouwjurk, maar je moet van te voren weten wat je absoluut niet wilt offeren.
Als je doorgaat met het plannen van een bruiloft op een budget. Het creëren van je eigen trouwkaarten zelf je huwelijksbedankjes maken, vragen wie zijn auto wil lenen als bruidsauto. Wie in de familie heeft een grote tuin met veel bloemen, waar je bladmaterialen en bloemen kan halen voor de decoratie. En zo zijn er tientallen dingen te besparen.
Bijvoorbeeld, je kunt speelruimte geven in de begroting en die kun je uitgeven aan andere dingen, zoals een knock-out bruidsstaart. Kiezen van de juiste trouwlocatie kunnen ook helpen bij de begroting van je bruiloft.


 


 

Besparen op je bruiloft

De meesten van ons dromen van een prachtige bruiloft. Waar we niet van dromen, is het afbetalen van de bruiloft tot de pensionering. Maar serieus is dat de huwelijksindustrie en de bijbehorende kosten uit de hand zijn gelopen en tegenwoordig is er een extravagante aangelegenheid te verwachten. Het zet onnodige druk op koppels en hun gezinnen, maar moet je echt veel besteden om te trouwen?

Kortom, nee. Het is helemaal mogelijk om een onvergetelijke bruiloft te hebben zonder kapot te gaan. Hier is wat achtergrondinformatie over trouwkosten en tips voor het besparen op je bruiloft

Het gemiddelde budget voor een bruiloft

Zoals het gezegde luidt, is het nooit verstandig om jezelf te vergelijken met anderen, maar als het gaat om hoeveel je kunt verwachten te besteden aan een prachtige bruiloft, helpt het om te weten waar je aan begint. De nieuwste cijfers beweren dat de gemiddelde kosten van een bruiloft in 2018 op 17.000 € liggen!

Maar onthoud dit: een gemiddelde is een gemiddelde. Er zijn waarschijnlijk een paar chique stelletjes die extravagante bruiloften hebben gehad en het gemiddelde omhoog gooien voor de rest die de dingen bescheiden probeerden te houden. Ja, het Nederlandse gemiddelde voor een bruiloft ziet er een beetje prijzig uit, maar ik schat dat de meeste paren minder dan 10.000 € of zelfs veel minder zullen uitgeven.

Dat lijkt er meer op. Trouwen is een mooie en opwindende mijlpaal in het leven, maar er is geen schande in je spel als je de kosten tot een minimum wilt beperken.

Als je het huwelijksbudget wilt bijsnijden, overweeg dan deze items.

1. De bloemen

Bloemen in een bruiloft zijn misschien niet onderhandelbaar, maar er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat verse bloemen je budget kapot maken. “Pioenrozen, Gardenia’s en tuinrozen klinken als een goed idee, totdat je je realiseert dat je ze niet kunt betalen en in plaats daarvan stelt je bloemist Alstromeria en Madeliefjes voor, het is de theorie van de champagnesmaak op een bierbudget. Ken je budget en doe wat prijsonderzoek voordat je precies bepaalt wat je wilt op het gebied van bloemen.

Kun je de bloemen van je prieel halen en ze in een middenstuk voor je hoofdtafel veranderen? Kun je je bruidsmeisjesboeketten in vazen op een cocktailtafel zetten na de ceremonie Kunnen je bloemen van het gangpad worden hergebruikt als tafelstukken? Bloemen verplaatsen van de ceremonie naar de feestlocatie is een geweldige manier om het gebruik te maximaliseren en waar voor je geld te krijgen.

2. De extra’s

Een van de grootste geld verspillers bruidsparen hebben de neiging om veel geld (en tijd en stress) te verspillen aan kleine details die niemand anders opmerkt. Stellen zien deze details op Pinterest (meestal van onbereikbare gestileerde shoots), en ze spenderen een hoop geld om te proberen ze opnieuw te creëren. Details zoals aangepaste servetten, borden, bedankjes die niemand wil.  Gasten merken het eten, de bar, de energie en de liefde tussen het paar. Ze merken echt niets van de Pinterest perfecte details en geven er niets om.

Over details gesproken, het schenken van het grote geld aan zoiets kleins als bedankjes een beetje veel is. Vaker wel dan niet, zien we ten minste twee derde van de bedankjes achterblijft na de bruiloft. De gasten kunnen zich prima vermaken en dansen en beschouwen de meeste bedankjes als een nutteloze bewaring. Het verstandige is om ervoor te zorgen dat ze een praktisch gebruik hebben of iets leuks en thematisch zijn dat iedereen zou willen, Kies In plaats daarvan nuttige en goedkope bedankjes zoals eetbare, of gepersonaliseerde dingen zoals sleutelhangers, balpen etc..

3. De bruidsjurk

Terwijl je misschien je hart op de perfecte jurk legt , maak eerst een omweg voordat je naar de bruidswinkel gaat. Aan het einde van elk seizoen verkopen bruidswinkels en ontwerpers hun jurken tegen een sterk gereduceerde prijs. Bruiden moeten elke jurk wat extra tijd en aandacht geven tijdens het winkelen om er zeker van te zijn dat er geen uh is. Gelukkig hebben we allemaal internet en Google, om nog eens na te gaan of je jurk elders niet goedkoper is.

4. Het huwelijksprogramma

Deze is een vluggertje, maar een goodie die je een paar honderd euro kan besparen op je totale budget. Het beste is om het programma volledig te verlaten als je een eenvoudige bruiloft hebt, aangezien gasten hoogstwaarschijnlijk geen gedrukte gids nodig hebben voor de ceremonie. De meeste gasten laten uiteindelijk hun prachtig ontworpen ceremonieprogramma’s op hun stoelen luggen, waardoor het stel een stapel restjes en verspilde afdrukkosten achterlaat.

5. De locatie

Het meeste waar bruidsparen hun geld aan verspillen, is de locatie. Locaties kunnen extreem duur zijn. Om een betere deal te krijgen, moet het bruidspaar proberen het te boeken tijdens het laagseizoen of op een doordeweekse dag. ook verschillen de locaties enorm in prijs, bij de een betaal je all-inn 50€ p.p. terwijl het bij een andere locatie 100€ is. Hier valt het meest op te bezuinigen. Ook speciale trouwlocaties kunnen een grote kostenpost zijn, dus waarom trouwen jullie niet gewoon in je partycentrum, met alle gasten erbij!

6. De bruidstaart

De bruidstaart kan ook een echte verslinder uit je budget zijn, Tegenwoordig zijn er taartenspecialisten die 13€ p.p. vragen, ja je hebt dan wel een op en top taart, maar is het nodig, NEE. Gelukkig is de Naked bruidstaart een hot item, en deze taart is stukken goedkoper als een traditionele bruidstaart. En ze zien er Fantastisch uit. Of maak een kleinere taart voor de foto, en aan te snijden, en geef de gasten een goedkopere versie van de taart, niemand zal het merken.

7. Het trouwvervoer

Iedereen droomt natuurlijk van een prachtige trouwauto, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Kijk of iemand van je vrienden of familie een mooie auto heeft, die jullie die dag wil rijden. Het spaart je weer een gigantisch bedrag. Ook de bloemen op de auto zijn te vervangen door prachtige goedkopere strikken, of gedrapeerde tule.

Financiële planner voor je bruiloft

Bij de voorbereidingen van jullie huwelijk ga je natuurlijk kijken wat het allemaal kost. Het makkelijkste is natuurlijk van te voren een lijst maken wat jullie plannen zijn, en hoe je je trouwdag gaat invullen.Vaak worden er veel dingen over het hoofd gezien. Daarom hier een kleine indicatie wat er allemaal aan onkosten zijn. We zijn daarbij uitgegaan van een huwelijk op Donderdag met ongeveer 25 daggasten, en 100 avondgasten in Euro

 • 75 tot 500 Trouwlocatie
 • 500 Notaris
 • 2500,00 Bruidskleding bruid bruidegom
 • 150,00 Bruidskinderen
 • 1000,00 Ringen
 • 300,00 Kerk
 • 150,00 Boeket en corsages
 • 6000 Diner- en feest gebaseerd op 100 avond gasten, en 25 dag gasten, ( natuurlijk kunnen deze prijzen onderling schelen van zaal tot zaal, er zijn zalen met een arrangement voor 35.00 p.p.(Zonder Diner) Incl. koffie gebak. alle soorten drank, hapjes, na afloop koffie broodjes)
 • Muziek ( avond) dit varieert van 500 tot 2000
 • 1000 Fotograaf dit varieert ook sterk in prijzen.al vanaf 500 euro tot 2500
 • 400 Vervoer
 • 250 Kapper en cosmetica
 • 400 tot 1000 Bruidstaart voor 100 personen
 • Bedankjes voor honderd gasten, koppels krijgen één bedankjes per stuk van 1 tot 4 euro
 • 300,00 Drukwerk
 • 300,00 Huwelijksnacht
 • 500.00 onvoorziene kosten

Dit is slechts een basisindicatie, natuurlijk kunnen er nog vele dingen bij wat niet noodzakelijk is zoals een verzekering voor de huwelijksdag, huwelijksreis, en de decoraties.

Verlovingsring: Wel of niet in het trouwbudget?

Wanneer je een huwelijk aan het plannen bent, heb je een bepaald budget waar je binnen wilt blijven. De bruiloft is een grote dag in het leven van de mensen die voor de eerste keer gaan trouwen, maar om je nou direct diep in de schulden te steken, dat is ook weer overdreven. De meeste mensen die een trouwbudget opstellen, houden rekening met veel verschillende elementen. De kleding van de bruid en de bruidegom, het eten en drinken, de muziek, de ambtenaar en de locatie en meer. Maar wat vaak vergeten wordt in het budget, is de verlovingsring. Hoort deze nou wel of niet binnen het trouwbudget?

Hoeveel tijd zit er tussen het aanzoek en de bruiloft?

De beste manier om hier eens naar te kijken, is door te beginnen met de tijdspanne. Heb je de verlovingsringen minder dan een jaar voor het eigenlijke huwelijk gekocht, dan heb je nauwelijks tijd om de ringen terug te verdienen. Dan is het goed om deze wel mee te rekenen binnen het trouwbudget. Het is echter steeds gebruikelijker om de verloving en het trouwen verder uit elkaar plaats te laten hebben. Dit heeft onder andere te maken met de kosten die eraan verbonden zijn. Koop je de verlovingsring meer dan een jaar voor het huwelijk, en heb je de tijd om je spaargeld weer iets aan te vullen, dan neem je de verlovingsringen niet op in het trouwbudget.

Zorg ervoor dat je de verlovingsring kiest waarmee je je partner kunt betoveren. Of je het nou wel of niet in het budget opneemt, de ringen zijn speciaal. Kijk eens bij een grotere juwelier om een idee van de prijzen te krijgen, zoals bij Baunat, te vinden op Rijfstraat 2-4, 2018 in Antwerpen. Dan weet je direct hoe je uitkomt met jouw budget.

Tot slot

Een slimme planning kan je geld besparen, maar het helpt om te onthouden dat de meeste bruiloften duur zijn. Mijn grootste tip is om een duidelijk budget te hebben en het bij te houden. Ja, je trouwdag is één keer in je leven (voor 50 procent van de bevolking, hoe dan ook) maar het is nog steeds slechts zes uur van één dag. Stel jezelf niet in jaren van schuld om maar zes uur te hebben. ‘

Prachtige bruiloften vereisen niet dat je heel veel geld hoeft uit te geven of schulden moet aangaan