Wat kost een bruiloft

Wat kost een bruiloft

Een bruiloft is waarschijnlijk het grootste feest dat je ooit zult geven. Het kan ook een van de duurste dagen van je leven zijn.
Hoewel je misschien al een idee hebt van hoeveel je bereid bent te besteden aan je bruiloft, varieert de prijs van een bruiloft enorm. Maar wat kost een bruiloft?
Een gemiddelde bruiloft kost al makkelijk € 15.000 , en voor sommige mensen is dat cijfer nog veel hoger.
Het lijkt een heel hoog getal, maar tussen de kleding, de taart, de fotograaf en al het andere dat een bruiloft met zich meebrengt, kunnen de kosten snel oplopen.
Als je een bruiloft plant, kan het handig zijn om een ​​idee te hebben van wat bruiloften echt kosten, en waar je mogelijk op kunt besparen. Het belangrijkste begin is een gastenlijst maken, en een budget voor je bruiloft.
Natuurlijk zijn niet al deze kosten noodzakelijk voor elk paar of bruiloft.
Dit is hoe de gemiddelde kosten van een bruiloft in Nederland eruit zien, opgesplitst in alle elementen die deze speciale dag kunnen vormen.
Er kunnen altijd elementen duurder uitvallen of kosten worden gemaakt waar je niet op gerekend had. Houd daarom, naast de gewone kosten, ook altijd rekening met onvoorziene kosten. Reken hiervoor ongeveer 10% van het budget. En bedenk steeds hoe meer gasten, hoe hoger de kosten.Diners kunnen kostbaar zijn.

De geschatte kosten zijn rond de € 1.300, waarbij de meeste koppels ervoor kiezen alleen hun directe familie uit te nodigen.
Natuurlijk zijn de kosten afhankelijk van waar het diner wordt gehouden en hoeveel gasten zijn uitgenodigd. Een diner aan een prachtig gedekte tafel zijn natuurlijk aanzienlijk duurder dan een diner in buffet vorm.

Bruidstafel kosten bruiloft

Trouwjurken en kostuums zijn een groot deel van het budget.

Trouwjurken kunnen immers prijzig zijn
Veel bruiden hebben een ander idee van hoe extravagant ze willen dat hun bruiloft wordt, maar gemiddeld geven velen van hen ten minste € 2000 uit aan hun kleding.

Een gemiddelde trouwjurk kost tussen de € 400 en € 1.700 , waarvan de meeste bruiden ongeveer € 1.050 uitgeven, de meerkosten van aanpassingen en accessoires zijn niet meegerekend.
Wat kostuums betreft, zitten de gemiddelde kosten tussen € 350 en € 1050 de meeste bruidegoms geven € 700 uit.

Deze prijzen kunnen zeker variëren, omdat niet alle paren één jurk en één pak zullen kopen. Sommige koppels kopen twee bruidsjurken of twee pakken, of dragen helemaal geen ’traditionele bruidskledij’.

Goedkope trouwjurk Ali Express

Locaties schelen enorm in prijs

Sommige locaties zijn duurder dan andere, ze kunnen ook enorm in prijs schelen. Maar het gemiddelde paar geeft gemiddeld tussen € 4000 uit op een trouwlocatie.
De kosten hangen af ​​van welke locatie je kiest en wat is inbegrepen. Voor een normaal partycentrum of zaal bij een cafe betaal je aanzienlijk minder dan een luxere locatie zoals kastelen, landgoed etc.. daar word de prijs aanzienlijk duurder.
Sommige locaties bevatten all-in prijzen, wat zou kunnen betekenen dat je geld bespaart en vooral dat je vooraf weet wat je kwijt bent.

Kosten locatie bruiloft

De prijs van een bruidstaart

De bruidstaart kan prijzig worden afhankelijk van het detailniveau en het aantal mensen dat moet worden geserveerd.
Meer ingewikkelde taarten zullen meer kosten.
Meestal hangt de prijs van een bruidstaart af van hoe uitgebreid een taart is, en voor hoeveel gasten
De kosten doorgaans variëren van € 3 tot € 5 p.p. Maar deze prijs is meestal niet van invloed op de extra ontwerpkosten.
Houd ook rekening met extra bezorgkosten of kosten voor het snijden van cake door de locatie. Hoe je kunt besparen op je bruidstaart!

De prijs van een bruidstaart

Catering

Catering is een van de hoogste uitgaven voor koppels, vooral als er alcohol is.
Een buffet is meestal meer betaalbaar dan geserveerde maaltijden aan een diner tafel.
Eten voor de gasten kan uiteindelijk een van de grootste delen van het budget zijn.
De gemiddelde kosten van een diner zijn al snel € 40 per persoon, en een buffet dat meer betaalbaar is voor ongeveer € 30 per persoon.
Startkosten van alcohol bedragen ongeveer € 15 per persoon. Dit kan sterk variëren, afhankelijk van het feit of je een open bar of een beperkte bar met alleen bier en wijn wilt aanbieden aan je gasten.De kosten van muziek voor je feestavond

In veel gevallen is een DJ goedkoper dan een band.
De prijzen voor een live band van 5 leden die vier uur lang speelt zijn ongeveer € 1700 , het huren van een DJ is aanzienlijk goedkoper.
Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de datum van je bruiloft en of het een weekend is of niet.

Fotografen kunnen een aanzienlijke kostenpost zijn

De prijs kan hoger zijn, afhankelijk van waar je woont.
Als je iets wilt uitgeven voor je bruiloft, is het misschien geen slecht idee om een goede ​​fotograaf te krijgen, om de herinneringen van je speciale dag vast te leggen.
Trouwfotografen verschillen enorm in prijs, heb je je zinnen gezet op een populaire fotograaf, zul je meer betalen dan een beginnend fotograaf. De prijzen varieeren van € 800 tot € 2500. Gemiddeld word er €1200 uitgegeven.

Je bruiloft vastleggen op video

Bruiloft videografen zijn een andere populaire trend, en deze pakketten kunnen behoorlijk in prijs variëren. De prijs hangt sterk af hoelang de videograaf op jullie bruiloft zal zijn, en wat voor film je wilt, alleen hoogtepunten van de ceremonie, of ook van je receptie en feestavond.

Trouwbedankjes zijn een populaire trend en de prijzen kunnen variëren.

Trouwbedankjes zijn optioneel en veel bruidsparen vinden het niet nodig
Maar normaal gesproken kosten deze tussen de € 2 en € 3 . Maar vaak kiezen paren ervoor om per gezin of paar een bedankje te geven, wat kan helpen om kosten te besparen. Ben je een creatieve bruid, dan je je ruim van te voren zelf een leuk bedankje maken.

Trouwvervoer

Het vervoer van het bruidspaar en/of gasten kan kostbaar worden.
Het type voertuig is dan ook van invloed op de prijs.
Veel paren kiezen ervoor om een ​​limousine of bus te huren om gasten van de ceremonie naar de feestlocatie te vervoeren.
Deze kosten zijn niet altijd nodig, afhankelijk van de locatie en of je wel of niet je eigen voertuigen wilt gebruiken, maar de doorsnee paren geven € 500 aan trouwvervoer uit voor hun trouwdag.

Wat kost een trouwauto

Weddingplanner

Voor sommigen is een weddingplanner de kosten waard.
Een weddingplanner kan ontzettend handig zijn als het gaat om het boeken van leveranciers en om de details precies goed te krijgen. In sommige gevallen kan een weddingplanner je helpen de kosten te reduceren

Trouwringen kunnen variëren in prijs.

Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het materiaal en de complexiteit van de ringen.
Een vrij eenvoudige ringen heb je al voor € 300, maar meer complexe ringen met stenen of diamanten kosten mogelijk meer dan € 3.000.

Bruidsboeket en decoraties

Een gemiddeld bruidsboeket kost tussen de € 75 en € 125. Dit hangt sterk af welke bloemen, en welk soort boeket. Een vrij handgebonden boeketje zal minder kosten dan een traditioneel op draad gebonden bruidsboeket, en een tipje vraag een mooi handgebonden boeketje aan je bloemist, en laat het woord ( Bruids) weg.
Bloemen en decoraties kunnen duur zijn, afhankelijk van wat het paar zoekt.
De prijs kan stijgen als je kiest voor extra decoratie en bloemstukken.
Denk aan tafelversieringen, foto-achtergronden, en ceremonie inrichting.
Probeer zoveel mogelijk bloemen van het seizoen te kiezen, dit scheelt aanzienlijk in prijs.
Een professional inhuren voor je decoraties, kost natuurlijk meer als dat je het zelf doet.

Kosten decoratie bruiloft

Huwelijksreis en huwelijksnacht

Steeds meer paren kiezen ervoor een bruidssuite te nemen voor hun huwelijksnacht. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan als je laat in de nacht terug komt in je huis, en vrienden wat aanpassingen hebben gedaan. Gemiddeld word er € 300 uitgegeven aan een bruidssuite. Ben je de gelukkige die nog geld over heeft voor een huwelijksreis, of was je zo slim om als cadeau geld te vragen voor een huwelijksreis? Een gemiddelde reis kost al gauw € 2500, maar is natuurlijk niet noodzakelijk.

Trouwen in het gemeentehuis

Het kan in sommige gemeenten meer kosten dan in andere, maar iedere gemeente heeft een dag om gratis te trouwen.
Hou er wel rekening mee dat het sober is, en er meestal maar 4 tot 6 personen aanwezig mogen zijn.
Zo ook de kosten van het trouwboekje verschillen in prijs per gemeente.

Tot slot

Je kunt je bruiloft zo duur maken als je zelf wilt, maar op sommige zaken kun je vaak moeilijk besparen, tenzij je gewoon in een leuke avondjurk trouwt, en met je gasten ( als je die al hebt) naar een gezellig pannenkoekenhuis gaat. En zelf ( of iemand van je gasten ) je foto’s maakt, en onderweg een veldboeket plukt. Sommige zaken kosten nu eenmaal geld, en zeker als het een bruiloft is. Trouwen kan gratis, maar een bruiloft vieren niet, al kun je ook een bruiloft plannen voor € 5000,00

Hier hebben we nog wat extra kosten op een rijtje

 • Officiële gedeelte € 300,-
 • Decoratie € 300,-
 • Bruidstaart (per stukje) € 4,-
 • Bruidsboeket € 125,-
 • Buffet (p.p.) € 30,-
 • Diner (p.p.) € 40,-
 • Receptie (p.p.) € 15,-
 • Drukwerk € 250,-
 • Huwelijksbedankjes € 150,-
 • Locatie € 4.000,-
 • Fotograaf € 1.200,-
 • Huwelijksnacht € 300,-
 • Huwelijksreis € 2.500,-
 • Kapper & make-up € 150,-
 • Kleding bruid € 1.300,-
 • Kleding bruidegom € 700,-
 • Kleding bruidskinderen € 150,-
 • Muziek trouwfeest € 1.000,-
 • Ringen € 1.000,- per paar
 • Trouwvervoer € 500,-
Hoe kan ik besparen op mijn bruiloft?

Op al deze elementen kun je natuurlijk makkelijk besparen, dit zijn de gemiddelde prijzen. Als je ruim van te voren shopt, en je trouwkleding in de outlet koopt, het 3 gangen diner overslaat, alleen bier en wijnen schenkt, kom je al een heel stuk goedkoper uit. Een bruiloft hoeft niet altijd duur te zijn, er zijn genoeg middelen om goedkoop te trouwen.