Mensen die nog daadwerkelijk gaan trouwen worden steeds schaarser maar ondertussen blijft het aantal festivals elk jaar maar toenemen. Een vreemde vergelijking misschien, want wat heeft een huwelijk nou met festivals te maken? Een traditionele bruiloft is toch deftig en netjes? Niets daarvan lijkt op de vrije ongedwongen ‘vibe’ van een heerlijke dag uit je bol gaan op een enorm festival-terrein met vette bands, drankjes en foodtrucks. Toch zie je nu de trend dat de twee samenkomen. Mensen willen er een lekker feestje van maken; op de zogenaamde festivalbruiloft.
Het is een huwelijksfeest met, zoals je zult begrijpen, een festival-achtig thema. Maar geen twee van zulke feesten zijn hetzelfde, net als verschillende festivals waar je gedurende het jaar naar toe kunt gaan. Ze kennen elk hun eigen thema, maar vaak vinden deze bruiloftsfeestjes buiten plaats. Samen zijn in de natuur lijkt de perfecte achtergrond van een ongedwongen feest. Een festival style-wedding hoeft lekker allemaal niet zo perfect te zijn.

Tipi tent bruiloft

Lekker relaxed en dit zie je ook terug in de dresscode. In de natuur zijn is leuk en on-bevlogen, maar het leent zich niet direct voor nette lakschoenen en hoge hakken. Het is een thema dat perfect past bij de vrije geesten van deze tijd. Handgemaakte houten bordjes die je gasten naar hun tafel wijzen sluiten goed aan bij de DIY-stijl van nu. En de foodtrucks als catering kunnen natuurlijk ook niet ontbreken.
Deze relaxte sfeer betekent natuurlijk niet dat je als bruidegom lekker in je oude kloffie kunt aankomen. Een outfit moet goed worden uitgedacht, en ondanks dat hij wat casual mag zijn moet er misschien nog wel meer aandacht aan worden besteed om de perfecte outfit samen te stellen. De keuze is vrijer dan bij een normaal huwelijk, maar dat betekent dat je je ook niet vast kunt houden aan het zwarte pak en lila stropas.
In de kleding zie je ook weer de boho stijl terugkomen. Een tijdlang is deze stijl al als thema in geweest bij huwelijksfeestjes en je ziet het regelmatig ook op festivals terugkeren. Dit geeft de heren juist de mogelijkheid om meer van zichzelf in hun outfit te leggen. Ze zijn nu niet meer verplicht om met een aangemeten kostuum, stropdas en manchetten aan te komen in de limousine.

outfit-bruidegom-festival-stijl

Wat kun je als man dragen op je festival style wedding?

Aangezien elke festival wedding zijn eigen thema heeft is het moeilijk om precies te zeggen wat hij aan moet. Maar dat is juist ook het punt. Comfort is in ieder geval een belangrijk gegeven. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, maar gewoon goed gecombineerd, lekker los en het mag lekker zitten. Je strop- of vlinderdas die net wat losser zit geeft juist de relaxte sfeer van een festival weer en mag dus helemaal. Soms zie je zelfs een korte broek, of een spijkerbroek met stoere leren laarzen aan het ‘altaar’ verschijnen om de geloften uit te spreken.
Een goede festival-wedding oufit begint met een simpele basis, misschien een lichte spijkerblouse en een nette broek. Op die basis kun je vervolgens verder bouwen met de juiste accessoires. Bij deze kledingstijl gaat het helemaal om de accentuatie door middel van je accessoires. Accenten die de outfit van ‘gewoontjes’ omtoveren tot precies aangesloten bij het thema.
Kies bijvoorbeeld accessoires met een drukke of aparte print en wat kleur. Dit past namelijk heel goed bij het festivalthema. Laat je innerlijke hipster naar voren komen met een vlinderdas met matching bretellen.
Je kunt je outfit ook starten met een meer klassieke bruidegomlook waarin je opbouwt vanaf een chique pantalon, een stropdas en een witte blouse. Hiermee heeft je outfit een sterke basis die je helemaal aan kunt kleden naar je eigen smaak en festival-thema. Ook hier stap je weer uit de traditionele looks met gebruik van verschillende accessoires. Bretels kunnen net en toch nonchalant zijn, en zeker helemaal deze leren bretels deze van Mighty Good Man


Voor de daadwerkelijke ceremonie en natuurlijk voor de foto’s die volgen wordt er vaak nog een colbert gedragen. Deze gaat bij het feest vervolgens meestal uit om te gaan dansen. Deze traditie kun je natuurlijk nog steeds meenemen, maar kies ook eens voor een colbert met een uitgesproken print. Deze outfit kun je vervolgens ook weer complementeren met verschillende accessoires als een clashing stropdas, een hoedje en misschien giletjes. Als je het goed aanpakt is de traditie waar iedereen alleen naar de bruid en haar jurk kijkt misschien wel voorbij. Niets is te gek!
De traditionele bruiloft is uit, het is het tijdperk van de festival wedding.

De toon zetten

Zet de toon voor een festivalbruiloft vanaf het begin met sjofele, chique huwelijksuitnodigingen die het evenement weerspiegelen: uitnodigingen in de vorm van een kaartje werken heel goed. Festivalbruiloften kunnen veel extra info inhouden, omdat ze meestal niet zo eenvoudig zijn als gewone bruiloften. Van kampeermogelijkheden tot faciliteiten op uw festivalsite, pak de uitnodiging in met zoveel mogelijk informatie.

uitnodiging-festivalbruiloft

Plaats voor festival bruiloft

Een rustieke trouwlocatie die helemaal klaar is voor evenementen in festivalstijl, is een slimme keuze als je hoofdpijn en licenties buiten wilt voorkomen. Zoek naar locaties met ruimte en ruimte voor tenten en feesttenten en die geschikt voor livemuziek, kamperen en voldoende terreinverlichting. Vaak hebben boeren een groot veld wat je kunt huren, of een kampeer terrein op een camping.

Festival bruiloft tips busje
Camping-festival-bruiloft

Levendige variëteit

Het mooie van een festival is dat er veel verschillende activiteiten te proberen zijn. Draag dit idee mee in je bruiloft en de gasten zullen er van houden om entertainmentopties te hebben, in tegenstelling tot een traditionele bruiloft wanneer je aan dezelfde tafel, met dezelfde mensen zit. Als je terrein groot genoeg is, zet een paar straat muzikanten neer, of laat je gasten zelf instrumenten meenemen die ze kunnen bespelen. Het is geweldig dat de gasten lekker rondlopen, en gezellig neer gaan zitten bij een muzikant die hun lievelingsmuziek speelt.

De taart

Ga voor de taart naar het linksveld en kies een kaasstapel of zoek een bakker die een grillige, organische en chique creatie kan leveren. Naked bruidstaarten met verse bessen en bloemen passen bij de gelegenheid gepresenteerd op een boomstronk.

Naakte bruidstaarten

Van de lampjes in de bomen die vrolijk hun licht afgeven tot alle kleuren en natuurlijk de heerlijke open lucht, op deze manier je bruiloft vieren zal zorgen voor een vrolijk feest. Een informeel feest als deze is wellicht ook net wel het duwtje wat iedereen nodig heeft om de dansvloer op te gaan. Zo kan iedereen genieten van een onvergetelijke dag.
Deze festival-wedding is het huwelijk voor de vrije geesten en hippies van deze eeuw. En het mooie is, het kan op een budget. Niet langer druk maken om die perfecte dag, maar genieten van de relaxte sfeer en het ongedwongen samenzijn. Lekker eten, kleurige lampjes en bloemen en jouw goede muziek zorgen voor een happily ever after.

Een festival-bruiloft-organiseren

Festival-bruiloft-decoratie