Ceremoniemeester

Naast het bruidspaar is ook de ceremoniemeester onmisbaar op een bruiloft. Hij/zij regelen alles op de dag om de planning in goede banen te leiden en fungeert als aanspreekpunt. Al ver voor de trouwdag begint het werk van de ceremoniemeester. We geven je hier alle taken die horen bij een ceremoniemeester.



Wat doet een ceremoniemeester

Hij/zij zorgen ervoor dat de bruidegom op tijd wakker wordt, de ringen en het bruidsboeket meeneemt. Vertelt de bruidskinderen en getuigen wat er van hen verwacht wordt. Deze feestleider ziet er dus op toe dat de bruiloft vlot verloopt. Het bruiloftsfeest en de feestavond zullen geleid worden door deze feestregelaar. Een tip i.p.v. een ceremoniemeester, vraag je beste vriendinnen om Bruidsmeisje te worden. Geef deze allemaal dezelfde jurk aan, deze bridesmaids kunnen de hele dag als ceremoniemeester fungeren, zoals de sleep dragen, de ringen aangeven, de gasten naar hun tafel wijzen, bij het gastenboek blijven en bedankjes uitdelen. Ze kunnen een hoop taken uit handen nemen, en het staat natuurlijk fantastisch leuk, iedereen ziet meteen wie de ceremoniemeester(es) is, een hele eer.

De taken van de ceremoniemeester

Ben jij gevraagd om als ceremoniemeester op te treden bij het huwelijk van één van je vrienden of familieleden, maar heb je er geen idee van wat er allemaal komt kijken bij een bruiloft? Een grote druk wordt op je gelegd bij het realiseren van deze taken, daarvoor hieronder vind je tips van alle taken die de ceremoniemeester officieel moet vervullen. Zo weet je wat er ongeveer van je verwacht wordt. Naast de organisatie op de dag van de bruiloft zelf, heeft de ceremoniemeester ook de taak om de vrijgezellenavond te organiseren.

De ceremoniemeester regelt het vrijgezellenfeest

Hebben familieleden of vrienden het plan om de vrijgezellenavond op de dag voor de bruiloft te plannen, dan kan ze dat beter afgeraden worden, met name omdat de bruid en bruidegom toch enigszins helder willen zijn op hun huwelijk. Op de vrijgezellenavond zelf is het de taak van de ceremoniemeester om te voorkomen dat het bruidspaar dingen doet waar ze later spijt van krijgen?

Aanspreekpunt voor de gasten

Op de trouwkaart, of save the date kaart word meestal vermeld wie de ceremoniemeester is. Dit is handig voor de gasten met vragen, dat ze weten wie het aanspreekpunt is.
Voorafgaande aan de feestavond komen er vaak avondgasten, de ceremoniemeester opent de avond, en zo weten alle gasten ook wie de ceremoniemeester is, en dus het aanspreekpunt voor de verdere avond.

De ceremoniemeester en etiquette

Op de trouwdag is het van belang dat de bruidegom op tijd op staat en dat hij alle benodigde papieren, het bruidsboeket en de ringen bij zich heeft. De ceremoniemeester kan hem hier door middel van een telefoontje aan herinneren. Voordat de ceremoniemeester op het betreffende adres de volgorde van instappen in de trouwauto’s en de volgorde in de stoet regelt, geeft hij eerst aanwijzingen aan de bruidskinderen en de getuigen en zorgt dat alle gasten voorzien zijn van corsages. Aangekomen bij het stadhuis of de kerk wijst hij de gasten naar hun plaats. Daarom is het ook raadzaam dat hij een beetje de etiquette over trouwen weet.Na de trouwceremonie controleert hij, of alle fooien betaald zijn, en of alle gasten bij vertrek aanwezig zijn.

Schema tips Feestavond

De ceremoniemeester heeft tijdens de receptie en/of het diner en/of het feest de leiding, en zorgt dus dat alles volgens schema verloopt. Tijdens het diner kan er gespeecht worden en mag de vader van de bruid als eerste een woordje doen en daarna de bruidegom. De ceremoniemeester zelf houdt als laatste een speech. Daarin richt hij een toast met een leuk verhaal en vertelt, hoe het bruidspaar elkaar heeft leren kennen. Bij een diner-dansant of op een feest is het de bedoeling dat de feestleider er voor zorgt dat het bruidspaar de dans opent. Wanneer de tweede dans begint, danst de bruid met haar vader en de bruidegom met zijn moeder. Vervolgens danst de bruid met haar schoonvader en de bruidegom met zijn schoonmoeder. Daarna volgen de andere gasten.

TEN SLOTTE

Het is de bedoeling dat de ceremoniemeester goed met het bruidspaar doorspreekt wat precies de bedoeling is, en hoe traditioneel de bruiloft wordt. Het bruidspaar heeft waarschijnlijk bepaalde verwachtingen, en geeft misschien een eigen invulling aan deze taken. Kortom er word veel verwacht bij een ceremoniemeesterschap, de hierboven omschreven taken dienen als leidraad. Zo weet je als toekomstig ceremoniemeester ongeveer wat je te wachten staat en hoe het officieel hoort. Als bruidspaar kun je ook een weddingplanner inhuren, om al deze zaken te regelen, en goed te laten verlopen. Dit word tegenwoordig vaak gedaan, om zo vrienden of familie te ontlasten van deze toch wel zware taak.