Hoe-knoop-ik-een-stropdas

De stropdas

Het knopen van een stropdas , is voor de meeste mannen moeilijk, de nieuwe generatie is er niet meer mee grootgebracht. maar dan hebben we het nog niet over de verschillende soorten knopen.

Eenmaal de perfecte stropdas gevonden? Dan rest je nu nog de vraag hoe je hem moet strikken. Een stropdas staat of valt bij de manier waarop hij geknoopt wordt, dus zomaar gedachteloos een knoop uitzoeken is een gemiste kans. Met onze tips and tricks weet je zeker dat jouw knoop het beste uit je stropdas naar voren haalt.

Halve-windsor-knopenHalve Windsor knoop:

Een driehoekige en symetrische knoop. Deze wordt meestal gebruikt voor bredere stropdassen van een lichte stof. Voor de mannen die kiezen voor een deftige, chique look is daar de halve Windsor. Geschikt voor een breed scala aan stropdassen, want een dunne das geeft hij wat meer volume en een dikke of brede stropdas geeft hij een meer verfijnde look. De Fransen noemen het een cuillière (lepel), maar wij houden het gewoon bij een geultje of gleufje. Perfect aan te brengen met je pink bij deze knoop.

Dubbele-windsor-knoopDubbele Windsor knoop:

Deze knoop is driehoekig, breed en dik en toe te gebruiken bij een overhemd met een breed uitstaande boord. De meeste mannen kiezen voor een krachtige knoop met volume voor hun trouwdag. Is je stropdas breder dan 7,8 cm? Dan mag je best voor een statement knoop kiezen. De Windsor is zo’n knoop, elegant symmetrisch, volumineus en charismatisch. Hij dankt zijn naam aan de Hertog van Windsor, hij introduceerde deze vrij ingewikkelde knoop in de jaren ’30. Draag er een overhemd bij met een widespread kraag bij, want deze knoop heeft aardig wat ruimte nodig.

Prat-knoopPratt knoop:

Deze wordt gebruikt bij een stropdas van dunne stof. Het is een brede knoop toch weer smaller als de dubbele Windsor knoop.

Four-in-hand-knoopFour in hand knoop:

Heb je een smal postuur? Grote kans dat je dan voor een smalle stropdas gekozen hebt. Bij deze das staat een Four in Hand prachtig. Deze knoop is niet te volumineus, want dan zou de verhouding knoop versus stropdas uit balans zijn. Hij geeft een mooi verfijnd, elegant resultaat. Ook de ideale knoop voor gebreide stropdassen.

Victoria knoop

Vind je de Windsor knoop wat alledaags, ga dan voor de Victoria knoop. Een volle knoop met een bijna aristocratische uitstraling. Hij is ietwat asymmetrisch van vorm. Maak je gentle-man look helemaal af met een flower pin in je revers en een pochet in je borstzak.

Oefening baart kunst

Heb je het stropdassenknopen nog niet helemaal in de vingers? Oefen dan eerst met een oude stropdas zodat je met een blakend nieuwe stropdas bij het altaar staat.

Misschien heb je op internet gezocht op de juiste stropdassenknoop voor de bruidegom. Deze zul je niet vinden, want zoals je nu weet komt het allemaal neer op de soort stropdas en de look die je wilt bereiken. Succes verzekerd met onze tips!

Artikelen trouwpak en bruidegom