Stijlgids voor de bruidegom

stijlgids voor de bruidegom

Iedereen wil er op zijn best uit zien voor zijn bruiloft en liefst ook een beetje uniek. Voor de bruid is het vaak iets makkelijker om wat unieke elementen aan haar outfit toe te voegen met de juiste combinatie van bruidsaccessoires. De bruidegom heeft iets minder accessoires om uit te kiezen, maar meer dan genoeg om zich stijlvol en uniek te kleden.
Dit beperkt zich niet tot de riem, das en schoenen zoals vele mannen denken.Zo zijn er ook de zilveren en gouden manchetknopen, dasspeld, horloge, zakdoek, sokken en zonnebril.
Laten we de belangrijkste accessoires even overlopen.
Manchetknopen

Als je je niet vaak formeel kleedt dan weet je misschien niet eens wat manchetknopen zijn. Het zijn een beetje vergeten accessoires die echter weer hun opmars aan het maken zijn.
Al sinds de 18e eeuw worden ze gebruikt om een uniek stijlelement aan het formele overhemd toe te voegen.
Hoe worden manchetknopen gedragen
Je draagt de manchetknopen in een overhemd dat gaatjes heeft aan het uiteinde van de mouwen (de manchetten) in plaats van knopen. Je brengt ze aan door deze gaatjes en maakt ze vast met de sluiting zodat de mouwen samen blijven.
Er zijn een aantal verschillende soorten sluitingen die bij manchetknopen gebruikt worden. De meeste hebben een pin aan de achterzijde die 90 graden gedraaid kan worden (het zogenaamde torpedomodel). Er zijn er ook met een ronde sluiting, kettingsluiting, zijden manchetknopen en knopen met een massieve achterkant.
De Juiste Manchetknopen Kiezen
De juiste manchetknopen uitkiezen voor je bruiloft is belangrijk. Tenzij je een fluo thema gekozen hebt, wil je waarschijnlijk niet met fluo gele manchetknopen rondlopen. Kies de manchetknopen op basis van je outfit en persoonlijke smaak.
Klassieke manchetknopen zijn populair voor de bruidegom, maar dit wil niet zeggen dat je niet ietwat speelsere manchetknopen kan dragen. Ga op je eigen gevoel af, tenzij je gevoel je zegt dat je knopen met het logo van Audi of BMW moet dragen. Als dat het geval is, laat je best alle stijlkeuzes over aan je wederhelft.

Manchetknopen komen ook vaak in kortere en langere varianten. Als je dunne armen hebt of je mouwen graag strak rond je pols hebt zitten kies je voor een korte manchetknoop. Heb je wat dikkere armen of heb je de mouwen graag los, neem dan langere knopen.

De onmisbare accessoire voor je das: de dasspeld

Draag je een stropdas bij je trouwpak, dan is een dasspeld kopen een must. Zonder is je look gewoonweg niet compleet.
Daarbij heeft de dasspeld niet enkel esthetische waarde, maar het is ook een functionele accessoire. Dit zijn dan ook de 2 belangrijkste redenen om een dasspeld te dragen:
Hij houdt je das op zijn plaats gedurende de ceremonie, het feest en zelfs tijdens de afterparty. Hierdoor gaat ie niet hangen waar ie niet thuishoort, zoals in de soep of bruidstaart.
De dasspeld geeft wat extra pit aan je pak. Het voegt een uniek element toe waardoor je outfit er meer compleet uitziet.
Hoe wordt een dasspeld gedragen?
Nu je beseft dat een dasspeld echt wel nodig is, moet je nog de juiste kopen EN hem correct dragen. Als je er 1 koopt die 2 maal zo breed is als je stropdas en hem net boven je riem of op je kin draagt, dan staan we nog niet veel verder.
Hieronder daarom ook enkel tips over het kopen en dragen van een dasspeld.
Hoe breed moet je dasspeld zijn?
De gouden regel is om een dasspeld te kopen die net iets korter is als je das. Een dasspeld die breder is als je stropdas ziet er gewoonweg dom uit. Let erop dat hij ook weer niet te kort is. Dit oogt vreemd en dan blijft hij ook moeilijker zitten.

Waar draag je hem?

Draag je de dasspeld onderaan je stropdas, dan houdt hij je stropdas waarschijnlijk wel op zijn plaats (en komt ie dus niet in de soep terecht), maar ziet het er niet echt stijlvol uit.
Speld je hem te hoog, dan verlies je alle functionaliteit en moet je mogelijk je stropdas nog steeds uit de soep of de taart vissen.
Plaats hem daarom ongeveer in het midden van je das, iets dichter naar je kin toe dan naar je middel.

De kleur van je dasspeld

Bij het kiezen van de kleur van je dasspeld hou je het best simpel. Zilver of goud zijn klassieke kleuren voor dasspelden die bij bijna elke outfit passen. Een motief op de dasspeld kan best als dit bij je trouwpak past, maar hou het simpel. Geen voetballogo alsjeblieft.
Het is een goed idee om de dasspeld met je das en zakdoek te matchen.

Horloge dragen, done or not done?

Of je een horloge draagt tijdens je bruiloft is afhankelijk van de dress code die je gekozen hebt. Bepaalde dress codes (zoals with tie en black tie schrijven namelijk voor dat niemand een horloge draagt, aangezien je wil genieten van het moment en het hierbij niet nodig is om het uur in het oog te houden.
Is je dress code meer casual of heb je er helemaal geen en draag je nou eenmaal graag een horloge, kies er dan een stijlvol model uit voor je bruiloft.
Hierbij ga je liefst voor een klassiek model dat past bij de kleuren van je pak en je manchetknopen.
Nog een laatste tip: Probeer je accessoires te matchen met die van je bruid. Draagt zij voornamelijk zilveren juwelen, kies dan ook zilver voor de kleur van je manchetknopen, horloge en dasspeld.