Het overhemd

Uiteraard is een wit overhemd altijd een goede keuze. Wit is makkelijk combineerbaar en zorgt voor een frisse, verzorgde uitstraling. Maar je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om eens een andere overhemdskleur te kiezen, jij staat tenslotte in de schijnwerpers op jóuw dag.

Kies een mooi hemd in een mannelijke kleur – grijs, paars, blauw of roomwit. Is je trouwpak gemaakt in een effen stof, ga dan voor een hemd in een subtiel dessin of met een opvallend accent zoals een contrasterende boord of contrasterend stiksel of bijvoorbeeld opvallende knopen. Combineer het geheel tenslotte met een mooi paar manchetknopen voor de ultieme gentleman look.

Wit overhemdManchet knopen

De stropdas

De stropdas is een veilige keuze om te dragen op je trouwdag, maar je kunt hem ook vervangen door een vlinderdas. Met een das of strik kun je in een handomdraai een persoonlijk accent aan je outfit geven. Stem de kleur van je stropdas bijvoorbeeld af op de kleur van je thema of op de kleur van het trouwboeket voor een harmonieus plaatje. Kleuren als turquoise, fuchsia en zalmroze zijn een goede keuze. Kies voor een mooie zijden stropdas (of vlinderdas) met eventueel een subtiel ton sur ton werkje om het geheel stemmig en in balans te houden.

Een andere mogelijkheid is om je hele look in ton sur ton te laten verlopen. Ga bijvoorbeeld voor de bruin, beige en roomwit tinten. Houd je pantalon en jasje in elegant bruin, kies voor een vestje in beige, een overhemd in roomwit en combineer met een eveneens roomwitte stropdas.

Bovenstaande combinatie kun je ook in grijstinten uitvoeren. Kies bijvoorbeeld een lichtgrijs pak, wit overhemd (combineer nooit roomwit met grijs) en antraciet vest. Daarbij past een grijze stropdas met subtiel dessin in glanzende satijnzijde prachtig.

Let ook goed op de breedte van je das. Een smalle stropdas heeft een meer eigentijdse uitstraling dan een stropdas van bijvoorbeeld 7,5 cm breed.

witte stropdasGrijze stropdas

Enkele tips om je stropdas en hemd te combineren:

  • Vermijd dessins van dezelfde soort die even groot zijn. Een gestreepte stropdas met een gestreept hemd kan wel, mits de strepen niet even groot zijn. Gelijke dessins van identieke grootte geven geen diepte aan je outfit en laten het geheel eerder ‘bleu’ overkomen.
  • Twee verschillende dessins met elkaar combineren? Let er dan op dat de kleurkeuze rustig en subtiel – liefst ton sur ton is. Kies je bijvoorbeeld voor een paars hemd met een fijn ruitdessin, combineer hem dan liefst niet met een stropdas met bonte strepen.
  • Kies je voor een grof gestreept hemd? Laat dan een gestreepte das achterwege. Een gestreept exemplaar kan enkel gedragen worden op een fijn gestreept hemd. Of uiteraard een hemd met een ander patroon.

Houd je van een ontspannen en relaxte sfeer en wil je een minder formele uitstraling hebben, dan kun je er zelfs voor kiezen om de stropdas of strik weg te laten. Een mooi, bijzonder overhemd onder je tweedelige pak kan ook al voor een geweldige look zorgen.

Het pochet

pochetEen pochet is de ultieme manier om een outfit een feestelijke touch te geven. Een absolute aanrader dus voor je trouwkostuum. Steek hem fluffy in je borstzak voor een toevallig, los accent of vouw hem juist in een two of three corner up fold. Stem de kleur van je pochet juist niet af op de kleur van je stropdas, maar op de kleur van je overhemd of vestje. Draag je een roomwit overhemd, paarse stropdas, grijs vestje en antraciet pak, kies dan voor een roomwit of grijs pochet.

Overige accessoires

Kies een riem in de kleur van je schoenen of ga voor een meer klassieke look (die tegenwoordig juist heel hip is) en ga voor bretels! Een luxe paar zwarte bretels met lederen patten zorgen voor een dandy en eigentijds plaatje.

Wat betreft de schoenen, officieel kies je voor zwart. In conservatieve kringen is bruin ook toegestaan. Maar als je een persoonlijke draai aan je outfit wilt geven, ben je uiteraard helemaal vrij om juist op jouw trouwdag voor een bijzondere keuze als framboos of blauw te gaan.

Tenslotte, kies voor een pak dat aansluit bij jouw persoonlijkheid en karakter en waarin jij je helemaal prettig voelt. Dat zul je uitstralen en dan kan jouw once in a lifetime dag niet meer stuk!