Gratis trouwen

Wie gratis wil trouwen!

De belangstelling voor gratis trouwen is groot. Bruidsparen moeten soms een half jaar wachten voordat ze elkaar kosteloos het Ja-woord kunnen geven.Wie gratis wil, moet veel geduld hebben. Wachttijden van twee tot vijf maanden zijn geen uitzondering. Houd er wel rekening mee dat als je gratis trouwt in het gemeentehuis, je vaak binnen 10 minuten weer buiten staat.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht kosteloos huwelijksvoltrekkingen aan te bieden. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners moeten zelfs twee tijdstippen aanbieden.De meeste gemeenten hebben de vroege uren van de maandag of de dinsdag voor het gratis huwelijk gereserveerd.

Helemaal gratis is een huwelijk nooit. Er wordt altijd een uittreksel uit het bevolkingsregister gevraagd. Dat kost per stuk in de meeste gemeenten niet meer dan een tientje .Buiten de gratis tijdstippen variëren de kosten van een burgerlijk huwelijk in prijs per gemeente, tijdstip en locatie. En het trouwboekje moet ook betaald worden.Hier alle gemeentes in Nederland, waar vermeld staat welke dagen trouwen kosteloos is.