Bruiloft tips

Bruiloft

 

Verloofd zijn kan een van de meest gedenkwaardige en spannende momenten in je leven zijn. De eerste paar weken na het voorstel voel je je allebei duizelig van geluk en barst je van verwachting. Zowel jullie zouden dat moeten zijn! Je hebt de man of vrouw van je dromen ontmoet, je hebt besloten om te trouwen, en nu is het tijd om de bruiloft te plannen, de officiƫle viering van je liefde en toewijding.

Terwijl je deze prachtige dag plant, zullen jullie allebei happy blijven zijn, maar ook een paar vlinders en een beetje verwarring ervaren. Het organiseren van een ceremonie en feest is immers een grote onderneming.

Er zullen vragen zijn over van alles en nog wat: van de maaltijd (vis, kip of rundvlees?) Tot de bruidsjurk (laag uitgesneden, getailleerd of rijk getailleerd?) Naar de bruiloft muziek (live band, klein orkest, of DJ?). Er zullen problemen zijn met budgetten, gastenlijsten en stijlen.

Maar onthoud goed waar deze dag echt over gaat een viering van liefde. Blijf gefocust en blijf georganiseerd.

Kosten van een bruiloft

Je kan een bruiloft zo duur maken als je zelf wil. Je kan het eenvoudig houden met alleen je beste vrienden en familie in de vorm van een diner, of je kiest voor een uitbundig avondfeest met vrienden kennisen en familie.
Tot in de jaren 70 was het gebruikelijk dat de vader van de bruid de kosten van de bruiloft betaalde. Doordat de meerderheid van bruidsparen het ouderlijk huis reeds lang heeft verlaten, en meestal ook al enige jaren samenwoont, wordt de bruiloft tegenwoordig meestal betaald door het bruidspaar zelf, wat hen ook de nodige vrijheid geeft om meer of minder mensen uit te nodigen op het feest.

Soorten bruiloften

Een bruiloft, een 12-5 Jarige bruiloft, of een 25 Jarige bruiloft, een 50-jarige bruiloft ze zijn er in alle soorten, kijk maar eens op de bruiloftskalender.
Vaak worden deze gevierd, maar er komt natuurlijk niet zo veel bij kijken als bij een gewone bruiloft.
Vaak word het gevierd in een zaal- of partycentrum met vrienden en familie als gezellige feestavond met muziek erbij. Of het word iets minder gevierd met alleen familieleden en een etentje. Vier je dit met een feestavond, verras uw gasten door als bruidspaar binnen te komen met uw bruidsjurk, als deze nog past.

Plannings tips bruiloft

Tip 1,Bespreek met alle betrokkenen de kosten van de bruiloft en stel een budget vast voor elk onderdeel van de bruiloft.

Tip 2,Bepaal de omvang en de sfeer van de bruiloft. Hoeveel mensen wil je uitnodigen aan de hand van het budget.

Tip 3, Reserveer nu alvast het stadhuis.
Reserveer de kerk en maak een eerste afspraak met de geestelijke. Neem met de dominee of pastoor de huwelijksvoltrekking in de kerk door.

Tip 4, Kies een ceremoniemeester, meestal is dit een familielid, of goede vriend of vriendin.

Tip 4a, Vergelijk de locaties van partycentra, waar je eventueel het bruiloftsdiner, de receptie en/of het feest wilt houden, op sfeer, prijs, parkeergelegenheid etc. Als je je keuze dan gemaakt hebt, wacht dan niet te lang met reserveren.

Tip 5, Zoek een cateringbedrijf die aan jouw wensen kan voldoen. Vraag welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot de menu's.

Tip 6, Maak een voorlopige gastenlijst. Leg de lijst op een strategische plek, zodat je, mocht er nog een naam in je op komen, die direct kan noteren.

Tip 7, Maak een voorlopig dagboek draaiboek, zodat je ten aller tijde kunt zien wat er nog gebeuren moet.

Tip 8, De getuigen moeten tijdig gevraagd worden, omdat je de personen aan moet geven bij de huwelijksaangifte.

Tip 9, Wil je een band, orkest,of DJ ? Ga alvast zoeken naar geschikte muziekverzorging voor je bruiloft.

Tip10, Ben je op de hoogte van alle soorten trouwvervoer? Informeer naar de mogelijkheden.

Tip 11, Overweeg om een bruiloftverzekering af te sluiten, dit kan een boel narigheid voorkomen mocht jullie bruiloft door ziekte, of andere overmacht niet door kunnen gaan.

Tip 12, Ga op zoek naar de bruidsjurk van je dromen, accessoires en schoenen. De bruidsjurk moet misschien besteld worden in jouw maat of aangepast worden op jouw figuur, dus doe dit ruimschoots van tevoren. Loop je trouwschoenen ruim van tevoren in. Op je bruiloft zul je veel moeten staan en als je schoenen dan niet lekker zitten heb je kans op blaren.

Tip 14, Nu is het tijd voor de bruidegom om zijn bruidskleding uit te zoeken. Zorg dat je je kleding afstemt op de stijl en kleur van de trouwjurk van de bruid. Als dit nog geheim is, kan je hier bijvoorbeeld achter komen door bij de moeder, zus of vriendin te vragen.
Heeft de moeder van de bruid nog geen idee van wat ze op de grote dag zal dragen, ga dan met haar mee om advies te geven.

Tip 15, Heb je besloten om bruidskinderen te nemen, dan is het nu van belang dat je weet wat ze zullen dragen. Bespreek dit ook met de ouders en de kinderen zelf, want als zij de kleding niet leuk vinden, zullen zij zich de hele dag ongemakkelijk voelen. Bespreek ook wie er voor de kosten opdraait. Als je bruidskinderen wilt, bedenk dan hoeveel en wie het worden. Vraag vervolgens of zij willen en kunnen.

Tip16, ga je op huwelijksreis? Controleer of je paspoort nog geldig is?
Zorg dat alle benodigde trouwpapieren in je bezit zijn.
Schriftelijke overeenkomsten met de locatieverhuurder, de fotograaf, het trouwvervoerbedrijf, de cateraar etc. zijn van groot belang. Zo heb je alles op papier staan en voorkom je onnodige misverstanden.

Tip 17, Reserveer een bruidssuite voor de huwelijksnacht.

Tip 18, Het is misschien leuk om een aantal danslessen bij een dansschool te nemen, voor een spectaculaire openingsdans.

Tip19, Maak een definitieve gastenlijst. Maak een onderverdeling in gasten voor de receptie, het diner of feest, of voor de hele dag.

Tip 20, Bestel nu de uitnodigingen bij een drukkerij en vraag alvast naar de bijpassende enveloppen, zodat je al kunt beginnen met het schrijven van adressen. Verstuur ze zo'n zes tot acht weken van tevoren. Zet onder aan de uitnodiging R.S.V.P., zodat je weet hoeveel gasten aanwezig zullen zijn op de bruiloft. Regel ook al het overig drukwerk (menukaarten, programmaboekje etc.).

Tip 21, Probeer originele bedankjes te vinden voor de gasten. Traditioneel zijn bruidssuikers, snoepjes gemaakt van suikergoed, maar tegenwoordig is er een legio aan originele bedankjes.

Tip22, Als je lekker verzorgd en ontspannen het huwelijk in wilt gaan en er stralend en gezond uit wilt zien, ga dan vanaf nu regelmatig naar de schoonheidsspecialiste.Ga naar de kapper voor een proefkapsel, dit is een goede manier om het vlot te laten verlopen op de dag zelf en zo kun je ook even wennen aan je uiterlijk. Maak meteen een afspraak voor de huwelijksdag zelf voor je bruidsmake-up
Koop de trouwringen of gebruik je verlovingsringen. Vergeet ze dan niet opnieuw in te laten graveren.

Tip, 23, Pas de ring ook aan je ringvinger van de andere hand, deze verhuist namelijk naar de andere kant.
Koop cadeautjes voor de bijzondere gasten,denk hierbij aan bruidskinderen en de ceremoniemeester.

Tip24, Het hoeft geen duur cadeau te zijn, maar wel iets dat dient als leuke herinnering. Getuigen krijgen volgens de etiquette geen cadeau.

Tip 25, Maak een afspraak bij de bloemist en bestel het bruidsboeket, de corsages en eventueel de boeketjes van de bruidsmeisjes. Indien het vervoersbedrijf er niet zelf voor zorgt, moet je ook de bloemversiering van de trouwauto's bestellen.

Tip 26, Doe een dag je lingerie aan voor je bruiloft. Er is nu nog genoeg tijd om een ander setje te kopen, indien je je hier niet prettig in voelt.. Zorg dat je genoeg panty's hebt voor onder je bruidsjurk, zodat een mogelijke ladder je trouwdag niet zal verpesten.

Tip 27, Een professionele bruidsfotograaf weet precies de goede en mooie momenten van de bruiloft vast te leggen. Toch is het belangrijk om hem mee te delen op welke momenten hij zeker foto's moet maken. Door hem een definitief draaiboek te geven, kan hij van tevoren zien wanneer die momenten zijn.

Tip 28, Koop een receptieboek en pennen om bij de entree neer te leggen voor de gasten.

Check 1 week voor de bruiloft

 • Zorg dat de catering het precieze aantal gasten weet, om zo misverstanden te voorkomen.
 • De bruidegom moet in deze week naar de kapper.
 • Wil je dat iedereen van jullie huwelijk afweet, plaats dan nu een huwelijksaankondiging in de krant.
 • Om te voorkomen dat je bruidsjurk anders zit dan toen je hem kocht, door bijvoorbeeld gewichtsverandering of door de lingerie die je er onder draagt, pas je voor de laatste keer je bruidsjurk met lingerie en accessoires. Kleine wijzigingen kunnen nu nog worden aangebracht.
 • Schrijf een speech voor aan tafel. De toon van de speech is over het algemeen vrolijk en licht.
 • Neem het programma nog eens door met de ceremoniemeester, zodat alles vlekkeloos verloopt op de grote dag.
 • Het is tijd voor de manicure. Om extra verwent te worden en lekker te ontspannen is het misschien niet overbodig om naar de pedicure te gaan. Je hebt een lange dag voor de boeg en je staat veel.
 • Is het stadhuis, de kerk, de feestlocatie, het hotel etc. gereserveerd en zijn alle afspraken gemaakt? Controleer voor de laatste keer of dit allemaal is gebeurd.
 • Rijd nog een keer de route naar gemeentehuis, kerk en hotel. Misschien is er iets veranderd aan jullie route. Dan kun je nog een andere route kiezen.
 • Pak je koffers voor de huwelijksreis en bevestig de vlucht.
 • Heb je ergens één of meer paraplu's, voor het geval dat het regent op jullie huwelijksdag?
 • Trouwringen afhalen.
  Kijk de checklist nog eens door, om te voorkomen dat je iets vergeet
 • Check 1 dag voor de bruiloft

 • Op de trouwdag zelf is het handig om voor wat contant geld te zorgen voor eventuele betalingen, zoals fooi. Neem ook een klein tasje met wat persoonlijke spulletjes mee.
 • Ringen klaar leggen.
 • Nu rest alleen nog maar om lekker te ontspannen en bijtijds naar bed te gaan.
 • De trouwdag

 • Ga op deze dag eerst naar de schoonheidsspecialiste en daarna pas naar de kapper.
 • Vergeet niet op deze dag door alle drukte het bruidsboeket, de ringen en de bruidssuikers/bedankjes mee te nemen.
 • Probeer op de dag zelf zoveel mogelijk te genieten van een geweldige dag.
 • Na de trouwdag

  Schrijf de bedankbriefjes, voor het ontvangen van de geschenken, niet te laat. Zorg dat dit binnen 6 weken gebeurt.

  Met deze tips en belangrijk informatie kunnen jullie je bruiloft grondig voorbereiden.Trouwen-bruiloft wenst jullie een fijne trouwdag toe en dat jullie als bruid en bruidegom er stralend uit zien.

   

  Deel