Maj je op elke locatie trouwen

Helaas, je kunt niet overal trouwen waar je maar wilt.Toch wordt dit vaak gedacht door bruidsparen. Elke gemeenteraad bepaald namelijk zelf waar in hun gemeente er voor de wet getrouwd mag worden.
In 2009 begonnen de eerste gemeenten met het voorstel dat je mocht trouwen waar je zelf wil!
Maar zo eenvoudig is dit nog niet, want de locatie moet wel aan een aantal eisen voldoen.
Zo is het nog steeds dat de ruimte toegankelijk voor publiek moet zijn, een ruimte moet hebben waar je naar toen kunt bij slecht weer, er toiletten moeten zijn, een branduitgang etc.



Wil je trouwen in je eigen huis of tuin?

Dan moet je daarvoor eerst een aanvraag indienen bij de gemeente, deze bepalen dan of je tuin of huis geschikt is.
Officieel mag je alleen in het huwelijk treden met een dak boven het hoofd en gesloten door 4 muren. Er zijn nog steeds gemeenten in Nederland die deze wet naleven en hanteren, vaak is trouwen op het strand dan ook niet mogelijk. De meeste gemeenten hebben gelukkig hun beleid aangepast, zodat je onder een prieel kunt trouwen of zelfs in de openlucht.
Je locatie wordt dan voor één dag aangewezen als huis der gemeenten. Vraag dit wel ruim van te voren aan bij de gemeente, minimaal 6 weken op voorhand, beter nog eerder!

Officieel heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten een aantal eisen opgesteld waar de trouwlocatie aan moet voldoen

  • De gemeenteraad heeft besloten alleen eigen trouwlocaties toe te wijzen
  • De raad kan de bevoegdheid tot aanwijzen van een trouwlocatie overdragen aan het college
  • De locatie moet een openbare ruimte zijn: een ruimte in de openlucht is niet aanvaardbaar
  • De gemeente stelt de locatie ter beschikking;
  • Het pand moet voor iedereen toegankelijk zijn;
  • De openbaarheid moet gewaarborgd zijn;
  • Er moeten regelmatig huwelijken worden voltrokken;
  • De locatie moet een meerwaarde hebben ten opzichte van de bestaande trouwlocatie;
  • De locatie moet bekend zijn als een plaats waar huwelijken worden voltrokken.

Het is dus altijd noodzaak bij de gemeente te vragen waar getrouwd mag worden en wat er mogelijk is omtrent trouwen buiten de officiële trouwlocaties.



Ik kom er niet uit met de gemeente.

Mocht het niet lukken in je eigen gemeente, dan kun altijd nog kijken welke gemeentes er wel tolerant zijn, maar já als je je gefocust heb op dat ene favoriete plekje?
Stel je wilt persé elkaar het jawoord geven in het bos, het is mogelijk op diverse locaties in Nederland in het bos te trouwen, dus daar heb je weer een mazzeltje mee! Zo kun je altijd uitwijken naar een gemeente waar het wel kan.
In ieder geval mag je wel in iedere gemeente trouwen waar je maar wil in Nederland, je moet dan wel de melding van het voorgenomen huwelijk doen in die gemeente waar je gaat trouwen.

Dan neem ik toch een BABS

Veel bruidsparen denken dat iedere BABS je kan trouwen waar je maar wilt, dit is niet helemaal waar. De zelfstandig trouwambtenaar is maar bij één gemeente BABS, maar kan wel voor één dag bij een andere gemeente benoemd worden.
Een zelfstandige BABS verzorgd, indien mogelijk, de wettelijke huwelijksvoltrekking. Deze is beëdigd in zijn of haar eigen gemeente maar is ook bevoegd buiten deze gemeente huwelijken te sluiten indien de gemeente waarin getrouwd wordt dit toestaat. Op deze manier kan een trouwambtenaar overal in Nederland, met eventuele toestemming van een gemeente, een rechtsgeldig huwelijk voltrekken.
Dus dan kan er wel getrouwd worden op de plek waar je maar wil, maar je hebt nog steeds geen toestemming van de gemeente voor de locatie.

Het meest voor de hand liggende is als je echt op een te gekke plek wil trouwen, en de gemeente geeft geen toestemming, om dan eerst samen naar het gemeentehuis te gaan en even snel te trouwen bijvoorbeeld op een maandag of dinsdag als het gratis is. Daarna trouw je met een Babs op je favoriete locatie. De ceremonie wordt dan vaak gezien als het ‘echte’ trouwmoment. En de BABS zorgt dan voor een “akte” om het plaatje compleet te maken. Zo kan iedere wens op iedere willekeurige locatie toch in vervulling gaan?