Huwelijkssluiting
Voor de meeste aanstaande stelletjes is de bruiloft een van de grootse belevenissen in hun leven, na het vaststellen van de trouwdatum wordt daarvoor een trouwplan vooraf bepaald door hun zelf, of door een huwelijksplanner. Een goede voorbereiding is van cruciaal belang voor het perfect laten verlopen van een huwelijk. Het regelen van bijvoorbeeld de trouwlocatie, het bruiloftsfeest de bruidskleding, de trouwringen de bloemen en alles wat de planning van een trouwerij omvat. Maar niet iedereen volgt deze normen, er word ook soms stiekem getrouwd, en sommige koppels volgen de nieuwe trend en trouwen in het buitenland, waar dan achteraf hun omgeving en kennissen op de hoogte worden gebracht van het gesloten huwelijk, door middel van kaartjes te sturen met de tekst: Wij zijn getouwd op datum, jaar en tijd ……… in bijvoorbeeld de locatie in Nederland of b.v. in Mexico, las Vegas, of de Antillen.
Trouwen in de gemeenten
Als je voor de wet in het huwelijk treed kan één van jullie beiden die ingeschreven staat in de gemeente van zijn woonplaats de huwelijksaangifte doen voor de trouwdatum die jullie hebben vastgesteld. Deze aangifte moet op z’n mist twee weken tot maximaal 1 jaar voor de trouwdag plaatsvinden. Na de aangifte moet het huwelijk binnen een jaar plaatsvinden, vergeet ook niet te vermelden wie jullie getuigen zijn
.
Tip! Houd er rekening mee als je trouwt op een populaire datum…… dat je dit vroegtijdig bij jullie gemeente vastlegt zo voorkom je teleurstellingen.
Wat heb je nodig bij een huwelijksaangifte ?
Na keuze kan een van jullie beiden in zijn gemeente de akte van de burgerlijke stand aanvragen, bij minderjarige is toestemming van de ouders vereist. Een fotokopie van en geldig paspoort of een geldige identiteitskaart plus de identiteit van de getuigen met persoonsgegevens en handtekening, die zijn noodzakelijk voor de getuigenis bij wet.
Het vastleggen van het huwelijk voor de wet
De samenlevingsvorm van het huwen kan alleen tot stand komen door het inschakelen van een bevoegd Ambtenaar van de burgerlijke stand, die het huwelijk door middel van het officiële document (Akte) van de gemeente, de twee mensen verklaard tot gehuwde partners.
Deze belangrijke huwelijkssluiting verplicht de beiden partners de regels aan te gaan van en geregistreerd partnerschap, zowel voor man vrouw als voor homo paren van hetzelfde geslacht. Echter kan ook een vriend of familielid de huwelijksvoltrekking doen, dit is wel in toezicht oog van een Ambtenaar. Ook kan je zelf een trouwambtenaar inhuren de BABS, dit als je iets speciaals wil, of buiten uren of dagen van het gemeentehuis trouwt.
Het homohuwelijk (man-man) (vrouw-vrouw)
Trouwen met iemand van hetzelfde geslacht! Tientallen jaren geleden werd het eerste homohuwelijk in Nederland gesloten en vervolgens werd dit officiële huwelijk ook door een aantal anderen landen over de hele wereld overgenomen. In Nederland zijn de regels en verplichtingen van wat betreft beiden partners precies hetzelfde ten opzichte van een gewoon huwelijk als man en vrouw.
Kinderen binnen het homohuwelijk
Bij een homohuwelijk worden kinderen binnen het huwelijk niet logischerwijs erkend. Dit is ook het geval bij geregistreerde partners van hetzelfde geslacht die in het buitenland verblijven, ook niet altijd wettelijk erkend. Zo is het ook gesteld met het sluiten of beëindigen van een huwelijk. Kinderen die niet afkomstig zijn van het getrouwde stel worden verplicht een wettelijk adoptieprocedure te volgen.
Trouwen en voorwaarden tot verbintenis
Als je in Nederland voor de wet trouwt worden de volgende regels vastgelegd. Zowel rechten en plichten van beiden levenspartner.In staat zijn de voorwaarden van deze verbintenis te kunnen sluiten, de schrijfwijze waarop de verbintenis tot stand komt en het afzien daarvan, kortom de (echtscheiding).