Kosten trouwambtenaar

Wat kost een trouwambtenaar

Om te trouwen heb je natuurlijk een trouwambtenaar nodig, om het hoognodige boterbriefje te verkrijgen. Je kunt een trouwambtenaar van de gemeente kiezen, maar je kunt ook voor een eigen zelfstandig trouwambtenaar een BABS kiezen
Maar wat kost nu een trouwambtenaar? We leggen je haarfijn uit, waar het verschil van prijs inzit.
Trouwambtenaar van de gemeente

Laten we eerst eens met de makkelijke manier beginnen, dat is de trouwambtenaar van de gemeente. Deze is al beedigd door de gemeente, en zal jullie trouwakte ter plekke kunnen tekenen.
Maar de prijzen van de gemeente liggen nogal uiteen.
Als jullie ceremonie zal plaats vinden op het gemeentehuis, dan heb je al een ceremonie met trouwambtenaar voor € 90 in Twente.
Daarintegen moet de trouwambtenaar naar een andere trouwlocatie, of buitenlocatie in dezelfde gemeente, zal je al enkele honderden euro’s meer kwijt zijn.
Ook als je op een Zondag wil trouwen, betaal je in Oldenzaal maar liefst €1600, en niet iedere gemeente biedt de mogelijkheid om op zondag in het gemeentehuis te trouwen. Maar wist je dat Delft de duurste trouwceremonie heeft. Voor trouwen op zondag betaal je €2.041,65.

Gratis trouwen

Veel bruidsparen kiezen vandaag de dag voor gratis trouwen op het gemeentehuis, bijna iedere gemeente in Nederland heeft wel ’n dag waar gratis getrouwd mag worden.
Dit is vaak heel sober zonder poespas, je mag maar een beperkt aantal gasten hebben, en je staat binnen 10 minuten weer buiten. Je betaald alleen voor de akte en trouwboekje.
Deze optie is natuurlijk fijn als je van plan bent in het buitenland te trouwen, om zo achteraf geen gedoe met papierwerk te hebben. Maar ook zeker een goede optie als je graag op een zondag wil trouwen op een eigen locatie. En je mag in Nederland in iedere gewenste gemeente trouwen, dus zoek van te voren de goedkoopste gemeente uit.

Zelfstandig trouwambtenaar

Veel bruidsparen willen een eigen BABS uitkiezen, om zo de ceremonie naar eigen wens te kunnen vervullen.
Je wilt trouwen op een zondag op het strand, of je wilt om middernacht trouwen onder een sterrenhemel? Met een zelfstandig trouwambtenaar is dit mogelijk.
Je betaald dan natuurlijk wel meer als bij een trouwambtenaar van de gemeente.
Waarom? Omdat deze zelfstandig trouwambtenaar jullie niet zomaar mag trouwen, deze moet eerst aangesteld moet worden als trouwambtenaar van deze gemeente om jullie te mogen trouwen, en dat kost meestal geld. Bij sommige gemeenten ook weer een stuk duurder als bij andere. Ook is de ene BABS weer duurder dan de andere. Angela Groothuizen zal een stuk duurder zijn als JaikwilRia.nl
Vergeet alleen niet dat jullie de gemeentelijke kosten voor het huwelijk ook nog moeten betalen. Dus kies je voor een zelfstandige trouwambtenaar dan betalen jullie de gemeente én jullie eigen BABS.

Conclusie

Wil je trouwen op een zaterdag of zondag, dan is de meest voordelige optie om eerst een gratis huwelijk op het gemeentehuis te doen. Kies daarna een zelfstandige BABS, die jullie ceremonieel trouwt. Maar je kunt zelfs een beste vriend, of familielid voor één dag laten benoemen door de gemeente als trouwambtenaar.Het gaat tenslotte niet alleen om het boterbriefje, maar voor jullie liefde om elkaar. En wat is er mooier om je eigen persoonlijke huwelijksceremonie te hebben, met een eigen gekozen zelfstandige trouwambtenaar,  wanneer , waar, en hoe je maar wilt!