Dresscode bruiloft

Je bent uitgenodigd voor een bruiloft. Dus wil je lekker op zoek gaan naar een nieuwe outfit. Maar welke kleding is gepast? Waar let je op en wat zijn de do’s en de don’ts? Ik heb een aantal richtlijnen voor je opgesteld en de belangrijkste dresscodes voor je op een rijtje gezet zodat je makkelijker kunt bepalen wat je aantrekt.

Het soort kleding dat je draagt hangt af van de formaliteit van de bruiloft. Meestal kun je dat wel aflezen van de stijl van de uitnodiging en locatie van de bruiloft. De meest gehanteerde dresscodes zijn Tenue de ville, casual chic, Bohemian Chic, garden chic. Dan hebben we nog black tie en White tie, deze drescodes zijn vrij formeel, en worden niet zo vaak meer gebruikt.Tenue de ville

Dit betekent letterlijk stadskleding en is een outfit voor overdag. Het is nette kleding.
Vrouwen dragen een fleurige jurk met of zonder jasje of een elegant en vrouwelijk pak afgemaakt met kleurrijke accessoires. Panty’s hoor je officieel overdag te dragen zelfs bij warm weer. Als je wilt kun je een hoed dragen tot 18.00 uur, maar vraag ernaar want er zijn maar weinig mensen die er tegenwoordig een dragen. Mannen horen een donker pak zoals marine blauw of antraciet grijs met een das, zwarte schoenen en hoge sokken te dragen. Maar op een luchtige warme dag is een licht gekleurd of linnen pak ook heel geschikt.

Dresscode Tenue de Ville

Black Tie

Black tie wordt alleen na 18.00 uur gedragen. Mannen worden verwacht in smoking te komen, met een zwarte vlinderdas. Wil je het erg officieel, hoort er een cumberband (sherp) bij, maar dit zien we alleen nog bij koninklijke bruiloften.Vrouwen kunnen kiezen tussen een korte (cocktail) jurk of lange galajurk met lage decolleté. Je mag ook een gekleed avond broekpak dragen en ook halflange handschoenen. Bij black tie bruiloften wordt er vaak gedanst. Trek datgene aan waar je je gemakkelijk kunt bewegen op de dansvloer.

White Tie

Dit is de meest formele dresscode en komt minder voor. Mannen gaan gekleed in rokkostuum. Denk hierbij, voor mannen, aan een rokjas, wit vest en wit gesteven overhemd met witte vlinderdas. Vrouwen worden verwacht gekleed te gaan in een feestelijke lange galajurk en je mag een lage decolleté laten zien en je allermooiste sieraden dragen met al dan niet lange handschoenen.

Casual chic

Deze nette informele dresscode is geschikt als je een relatief informele bruiloft hebt. Maar wat is casual chic? Deze is netjes, conventioneel, maar toch relatief informeel van stijl, dus deze optie biedt een zeer breed scala aan kledingkeuzes, zonder al te chic gekleed te zijn, of overdreven casual.

Casual chic voor dames omvat alles van een netjes op maat gemaakte blazer met een shirt, tot een frisse zomerjurk, een klassiek broek of een mooie rok, of een mooi cocktail jurkje. Zorg ervoor dat je een beetje flair toevoegt!

Als het gaat om casual chic voor mannen, ga dan voor casual broeken, In de zomer kun je zelfs kortere broeken dragen. Ze kunnen hun broek vergezellen met een shirt met lange mouwen en een optionele jas of stropdas.

Als je nadenkt over welke schoenen matchen met je casual chic outfit, mannelijk of vrouwelijk, moet je de sportschoenen zeker laten staan! Denk bij mannen aan loafers en brogues en bootschoenen. Versleten schoenen zijn, nou ja, een beetje te casual.

Casual Chic dresscode

Dresscode Cocktail

Een cocktailjurk dresscode is het meest van toepassing als je een semi-formele bruiloft hebt. Cocktail kleding is niet heel formeel en kan daarom heel leuk zijn, maar het is duidelijk een stap boven smart casual.

Traditioneel was cocktail kleding voor vrouwen beperkt tot jurken die knielengte waren. Tegenwoordig kan elke lengte korter dan een avondjurk worden beschouwd als cocktailjurk.

Voor mannen die zich afvragen wat te dragen bij een bruiloft waarvoor cocktailkleding nodig is: Je bent over het algemeen verplicht een pak te dragen, bij voorkeur een donker exemplaar in marine, antresiet, vergezeld van een wit of gestreept of eventueel een zachte kleur overhemd. En vergeet natuurlijk niet een das.

Als de bruiloft die je bijwoont in de middag is, kun je wat vrijer zijn met de kleuren en patronen van je overhemd en stropdas. Als de bruiloft echter een avond cocktail-dresscode is, is de regel over donkere kleuren en gedempte tonen beslist van toepassing.

Cocktail dresscode

Jas en das

Een jas en stropdas dresscode is van toepassing op een semi formele bruiloft.
Mannen zijn verplicht zijn om een colbert met stropdas te dragen.
Vrouwen mogen een cocktailjurk dragen die korter is dan de vloerlengte.

Als het om mannen gaat, impliceert de dresscode het voor de hand liggende: een jasje en stropdas is verplicht. Een pak of een slimme blazer en chino ( casual briek) is ook geschikt, maar geen spijkerbroek.

Strand bruiloft

Bij een strand bruiloft hoort geen formele dresscode, daarom zijn lichtblauwe jurken en mooie sandalen de perfecte outfit. Er enkele basisregels die je moet volgen om er geweldig uit te zien, comfortabel te blijven, maar toch formeel genoeg, zoals felle kleuren, opvallende patronen en luchtige stoffen. Je hebt iets nodig dat je koel houdt, dus hoe lichter het materiaal, hoe beter. Als het een formele ceremonie is, draag dan een lange, elegante jurk. Semi-formele mogen korte of theelengte jurken dragen, die geweldig zijn omdat ze niet in het zand slepen, plus ze mtachen prachtig bij een feest dat in een strantlocatie aan zee wordt gehouden. Draag schoenen die je gemakkelijk kunt aan en uittrekken. Chic slippers of sandalen zijn een goede optie.

Voor de heren een licht linnen pak, of casual broek met een mooi overhemd. Ook een chic bermuda is toegestaan.

Dresscode strand

Boho chic dresscode

Bij deze bruiloft hoef je alleen maar vrij te zijn wat betreft je stijl, wat betekent dat je nog steeds respect toont voor de gastheer door iets beleefds, elegants en passends te dragen, ook al heb je keuzevrijheid. Voor de dames een mooie kleurige lange of korte jurk, met te gekke accessoires. De heren een fleurig overhemd met een mooie linnen of casual broek. Je kunt hier sneakers bij dragen, sandalen, maar de dames kunnen ook de hoge pumps uit de kast halen.

Garden Chic

Deze dresscode spreekt al voor zich, en de bruiloft zal hoogstwaarschijnlijk buiten in een tuin zijn. De heren hoeven niet perse een kostuum te dragen, maar wel een nette broek met overhemd, en een blazer mag altijd natuurlijk. Voor de dames, ’n lange of knielengte jurk, dit mag in een mooie bloemetjes stof zijn, of een lekkere kleurige print. Voor de schoenen geld geen sportschoenen, maar mooie sneakers, of loafers geen probleem. De dames mogen sandalen dragen, omdat pumps misschien een beetje onhandig zijn als erg gras is.

Geen Dress Code

Soms staat er op de uitnodiging feestelijk of avondkleding. Dit is niet altijd even duidelijk. Als je echt geen idee hebt of onzeker bent over in wat voor kleding jij verwacht wordt, vraag het aan de bruid, bruidegom of ceremoniemeester. Dat is vrij gebruikelijk. Tenslotte is er niets erger voor jou als voor het bruidspaar dan er té casual of té chic uitziet op een bruiloft, en je daardoor ongemakkelijk voelt.

Algemene do’s en don’ts

Is er een dresscode? Hou je hier dan aan vooral bij een officiële bruiloft. Bedenk wat het bruidspaar op prijs stelt
Over het algemeen geen jeans tenzij de bruiloft zeer casual is en het bruidspaar ook casual gekleed gaat
De bruid verdient alle aandacht. Je mag natuurlijk best mooi en vrouwelijk gekleed gaan, dit wordt zelfs van je verwacht, maar zorg er voor dat de meeste ogen op de bruid gericht blijven. Ga niet met haar concurreren door mooier en sexyer gekleed te gaan dan zij. Vermijd de kleur wit.
Een zwarte cocktailjurk is wel geschikt voor ’s avonds, maar niet voor overdag.