Ceremonie gangpad

Wie loopt met de bruid door het gangpad

In films is het altijd de vader die met de bruid door het gangpad loopt, sniffend terwijl hij haar weggeeft. Maar die traditie past niet in alle families of in alle tradities. Tegenwoordig zijn er zoveel andere opties.Vader

Het is logisch dat de vader van de bruid de meest traditionele man is voor deze baan. Voor veel mensen is het logisch dat een vader die leiding neemt.

Als dat ook voor jou geld, dan zal je vader waarschijnlijk heel blij zijn om je door het gangpad te leiden.

Wanneer je vader is overleden

Iemand kiezen om de plek van je vader in te nemen is buitengewoon moeilijk. In dit geval zou het een goede optie kunnen zijn om je broer hiervoor te vragen, een oom of iemand anders die je dicht in het leven hebt staan.

Gemengde families

Soms is de vraag niet moet mijn vader me door het gangpad leiden, maar eerder welke vader? Als je een stiefvader hebt waar je heel close mee bent, of als je opgevoed bent door homovaders, zou je ervoor kunnen kiezen om je door beide mannen te laten begeleiden. Dit kan wat verwarrend zijn voor je biologische vader, maar leg hem geduldig uit dat je zijn rol niet wil wegnemen, maar dat je gewoon ook je tweede vader wil eren. Sommige bruiden kiezen ervoor om samen met beide mannen arm in arm te lopen, of één vader lost halverwege af, met een overdracht naar de tweede vader.

Maar als je niet zo close bent met je biologische vader, is er geen reden waarom je hem zou moeten kiezen om je door het gangpad te leiden. Je stiefvader, geadopteerde vader of iemand anders is altijd een goede vervanger.

Alleen maar je moeder

Als je opgevoed bent door een alleenstaande moeder, kan het geweldig zijn om alles te respecteren wat ze je heeft gegeven door haar te vragen om je te vergezellen. Er staat nergens vermeld dat het een man moet zijn.
In de Joodse cultuur lopen beide ouders door het gangpad, vergezeld door hun ouders. Jij kunt deze optie ook kiezen, heb je geen ouders meer, maar wel broers en zussen, laat je vergezellen door een broer en zus. Zorg ervoor dat het gangpad van je ceremonie ruimte biedt aan drie naast elkaar lopende mensen, vooral als je een grote jurk draagt. Je kunt er ook voor kiezen om alleen te lopen, onmiddellijk gevolgd door (of voorafgegaan door) je ouders, of andere naaste die je gekozen hebt.

Alleen de bruid

Dit is een populaire optie voor oudere bruiden en voor tweede huwelijken. Het kan misschien logisch zijn dat niemand haar weggeeft, maar dat ze alleen door het gangpad loopt. Het wordt vaak gedaan wanneer de bruid van de bruidegom is overleden. Maar voor een tweede huwelijk kunnen ook de kinderen meelopen.

Homo huwelijk

Maar wat gebeurt er als je twee bruiden of twee bruidegommen hebt? Sommige koppels kiezen ervoor om dicht bij heteroseksuele tradities te blijven als ze gaan trouwen,  en kiezen de meer vrouwelijke partner om de tradities van de bruid te vervullen,  en hoe mannelijker om die van de bruidegom te vervullen. Er is geen reden waarom een persoon niet door het gangpad in de arm van zijn of haar vader kan lopen om hun partner aan het altaar te ontmoeten. Maar andere stellen geven er de voorkeur aan nieuwe tradities te maken. Ze kunnen ervoor kiezen om samen naar binnen te gaan, en om geen zogenaamde processie te hebben.

Samen

Samen hand in hand door het gangpad lopen is een moderne en frisse benadering. Je gaat het huwelijk samen aan als partners. Je geeft elkaar de kracht om je zenuwen te kalmeren, en de vreugde samen te ervaren. Als je dat doet, heb je elkaar wel eerder dan de ceremonie gezien, maar in plaats daarvan zul je een ander magisch moment hebben om te onthouden.

Geen Gangpad

Sommige koppels plannen het uitdrukkelijk zo, zodat ze zich mengen met hun gasten voor de ceremonie, en dan, zonder enige aandacht op zichzelf te vestigen, voor hun trouwambtenaar staan. De ceremonie begint zonder enige processie. Deze stijl is met name geschikt voor een informeel of  casual, huwelijk.

Gangpad

Kiezen met wie je door het gangpad loopt

Wie je ook kiest om je door het gangpad te begeleiden, weet dat het een erepositie is. Het kondigt de wereld aan dat dit is waar je het meest op leunt voor ondersteuning en begeleiding,  op een van de mooiste dagen in je leven.