Bruidsschat

Wat is een bruidsschat

Een bruidsschat is een gift die een meisje mee krijgt als ze in het huwelijk treedt. De hoogte van de bruidsschat wordt bepaald door onderhandelingen tussen de twee families. Een beter opgeleide man zal een hogere bruidsschat kunnen eisen. De familie van de bruid moet soms veel geld lenen om hun dochter te kunnen uithuwelijken.

In landen als India en Pakistan is het geven van een bruidsschat verboden, maar het gebruik is moeilijk uit te roeien. Als de schoonfamilie niet tevreden is met de bruidsschat, wordt soms de bruid vermoord. In 2002 werden 192 vrouwen in Bangladesh om die reden vermoord. In hetzelfde jaar pleegden 30 vrouwen zelfmoord omdat ze het niet meer konden uithouden. Vrouwen worden ook mishandeld tot hun familie een grotere bruidsschat betaalt. Na het vermoorden van een vrouw kan de echtgenoot opnieuw trouwen, waarbij hij opnieuw een bruidsschat binnenhaalt.

Het verschijnsel heeft meer ongunstige neveneffecten: Omdat een meisje geld kost bij het uithuwelijken, terwijl een jongen juist geld binnenbrengt, is de geboorte van een meisje, vooral bij arme mensen, minder welkom dan de geboorte van een jongetje, wat soms tot het doden van meisjes leidt.

In de islam betaalt de bruidegom een bruidsschat (mahr) aan zijn bruid (niet aan haar familie).

Het woord bruidsschat wordt ook in figuurlijke zin gebruikt. Zo zegt men dat Suriname bij de onafhankelijkheid een grote bruidsschat van Nederland meekreeg.(Wikipedia)