Marokkaans bruidspaar

Marokkaans trouwfeest vroeger en nu

Tradities en huwelijksceremonies zijn verschillend per land.
Elke cultuur viert zijn huwelijksvoltrekking op het een of en andere manier.
Een Marokkaanse huwelijksfeest is geen uitzondering daarvan, maar een traditionele Marokkaanse bruiloft duurde vroeger meestal 7 dagen en had nogal een uitgebreide en zinvolle bereidingswijze.
De Traditionele bruiloft procedure kan tot zeven dagen duren, er zijn namelijk vele pre-huwelijksceremonies die plaatsvinden voordat de officiële bruiloft begint. Maar in Nederland duurt deze tegenwoordig maar twee dagen.

Marokkaans trouwfeest

Marokkaanse culturele erfgoeden en tradities

Marokko heeft een zeer rijk cultureel erfgoed en tradities, veel van deze zijn te zien op Marokkaanse trouwfeesten.
Gewoonlijk zijn deze bruiloftsfeesten vrij duur. Als de bruidegoms ouders erg rijk zijn, betalen deze de bruidsschat,
die besteed wordt aan huishoudelijke artikelen en meubels voor de bruid. De bruid krijgt ook gouden sieraden, kleding en parfums. Gedurende zes maanden tot twee jaar hoort zij haar bruidsschat tijdens elke feestdag te dragen en te gebruiken.

kado bruid

Voorbereidingen traditioneel Marokkaans trouwfeest

Zodra de bruiloft datum is vastgesteld kunnen de echte voorbereidingen beginnen.
Er wordt een pre huwelijkslijst gemaakt voor de geschenken, met daarop de nodige huishoudelijke artikelen die het bruidspaar kan gebruiken. De bruid krijgt een bad in een Hamam, dat is een soort bad van melk wat bedoeld is om de bruid te zuiveren. De vrouwelijke deelnemers (haar Negaffa) zal meestal toezicht houden op deze gebeurtenis.De Marokkaanse bruidegom

De bruidegom draagt 1 traditionele witte djellaba mannenjurk met capuchon en nog 2 kostuums. Hij wordt ook op zijn handpalm en pink met henna beschildert. Op het moment dat de bruid klaar is, gaat de bruidegom de tweede dag met claxonnerende auto zijn bruidje bij haar ouderlijk huis ophalen. De bruidegoms moeder wacht met zoetigheden, deze worden door het bruidspaar gegooid naar vrienden en familie.

Marokkaanse bruidegom

Voorbereidingen bruid door Negaffa?

De Negaffa zijn meestal oudere getrouwde vrouwen, vrouwelijke vrienden en familieleden, deze proberen de bruid te verfraaien. Voor haar bruiloft is de bruidsjurk uitbundig gedecoreerd. De kaftan (meestal wit) is versiert met zware sieraden, de ogen van de bruid worden versiert met kohl wat er uitziet als een donkere eyeliner. De groep Negaffa en de bruid gaan dan naar een Beberiska ceremonie waarbij de handen en voeten van de bruid en haar partij zijn beschilderd met henna, (Een Beberiska ceremonie is en Henna Party). De bruidegoms naam is vaak verborgen in het henna ontwerp. De Negaffa zal meestal deze gelegenheid aangrijpen om de ‘geheimen’ van het huwelijk te bespreken met de jonge maagd. De bruid’ s ontwerpen zijn altijd de meest ingewikkelde, er zijn verschillende geometrische bloemen ontworpen, die bedoeld zijn om boze geesten af te weren, veel geluk en vruchtbaarheid te brengen. In sommige huwelijksceremonies zal de bruid worden geplaatst achter een gordijn, het symboliseert haar verandering van levensstijl. In meer afgelegen gebieden, zou deze ceremonie alleen plaatsvinden op de dag voor de bruiloft.Trouwfestiviteiten

Zodra al deze voorbereidingen zijn voltooid, wordt veel voedsel bereid voor de gasten en de festiviteiten kunnen beginnen. Zaalversiering, het hele interieur van de zaal word gedecoreerd met ballonnen en authentieke Marokkaanse materialen en de Marokkaanse bruidsstoelen. Op Marokkaanse bruiloftsfeesten wordt ook geen alcohol geschonken. Bij de eerste feestdag wordt bij sommige Marokkaanse bruidsparen een schaap of koe geslacht. Bij het huwelijksfeest krijgt het paar allerlei geschenken van de gasten, volgens de voorbereide huwelijks
lijst. De gasten krijgen allerlei hapjes en drankjes aangeboden. Er worden ook allerlei zoete koekjes geserveerd en daarna wordt een warme feestmaaltijd met Marokkaanse gerechten opgediend voor de gasten en het bruidspaar. Het bruidspaar snijdt ook samen de bruidstaart aan, en iedere gast krijgt elk een stukje taart. De bruid wordt opgeheven op een bruidsstoel, en de bruidegom op de schouders van zijn vrienden. Vroeger vierden de mannen en vrouwen het trouwfeest in aparte locaties. Op een bepaald moment in de avond, verlieten de bruidegom en zijn vrienden de mannelijk groep om aan te sluiten bij de bruidspartij. Het bruidspaar wordt vervolgens naar hun bruidskamer gebracht, waar de voltrekking van hun huwelijk word verwacht. Later onderzoekt de Negaffa hun laken voor tekenen van bloed om de bruid haar maagdelijkheid te bevestigen

Trouwfeest

Tegenwoordig is er veel veranderd.

Het hamman bad wordt nog steeds gebruikt in de meer landelijke gebieden en minder in de steden.
Hoewel jonge bruiden nog steeds heel blij zijn met hun ceremoniële kaftans, worden deze nu vaker in bruidswinkels gekocht. De hand gemaakt kaftans, worden als een dure zeldzaamheid beschouwd.
Voor de traditie hebben sommige bruiden nog de outfit weerspiegeling van hun regio. De moderne vrouwen hebben de ingewikkelde henna versieringen ook afgewezen. Het eten is nu vaak vervangen door cateraars in plaats van gezinsleden. De meeste jongeren zijn begonnen met hun eigen huwelijkspartner te kiezen.
In het verleden werd een huwelijkspartner altijd gekozen door hun ouders.
De vieringen vinden tegenwoordig ook plaats op een locaties voor mannen en vrouwen.
Vaak is er iemand in dienst om de handen van de gasten met henna te versieren.
De Muziek op deze gelegenheden word nog vaak met traditionele instrumenten, Berber of Arabië gespeeld, maar er wordt soms ook populaire en moderne muziek gedraaid door een DJ.
Na het feesten, verlaat het pas getrouwde echtpaar de partij en gaan meestal naar een hotel of hun eigen huis voor hun traditionele huwelijksnacht. Er is na een huwelijksnacht ook geen bewijs nodig voor maagdelijkheid van de bruid zoals vroeger.

De festiviteiten eindigen hier niet.

Gedurende de hele week brengt het stel een bezoek aan vrienden en familie, en pronken met hun nieuwe huis en geschenken. Het huwelijk voor het paar wordt in het algemeen beschouwd als het belangrijkste besluit in hun leven.
Tot slot, een Marokkaans  trouwfeest is een vreugdevolle gebeurtenis, dat het nu traditioneel of modern is, het blijft bij jonge Marokkaanse stellen hun speciale dag.