tips-gastenlijst-bruiloft

Gastenlijst bruiloft maken

Voor sommige paren kan het maken van een gastenlijst voor de bruiloft een beetje een uitdaging zijn, terwijl voor anderen het plannen van een kleine en intieme bruiloft met slechts een handvol gasten, waar geen belangrijke planning van de gastenlijst bij betrokken is, klinkt als een droom die uitkomt.Tegenwoordig heeft de gemiddelde bruiloft ongeveer 120 gasten, wat betekent dat de meerderheid van de bruidsparen moet gaan zitten met een pen en papier, en kiezen wie ze gaan uitnodigen voor hun bruiloft. De mogelijkheid om iedereen die je kent uit te nodigen is een zeldzame luxe en de meesten van ons moeten uiteindelijk ergens de grens trekken.

Je gastenlijst maken

Traditioneel was een bruiloft een gelegenheid voor twee gezinnen om samen te komen met de naaste familie en vrienden. De jacht begon met de locatie voor de ceremonie, de receptie en feest was over het algemeen de dichtsbijzijnde feestlocatie. De gastenlijst was de verantwoordelijkheid van de ouders van de bruid (omdat ze voor alles betaalden) maar ze zouden een evenredig aandeel toestaan ​​voor de schoonfamilie die van nature ondervertegenwoordigd zou zijn als geografie een factor zou zijn.

De tijden zijn echter veranderd. Heel vaak kan er een bijdrage zijn in de kosten van de bruiloft van een of beide ouders, maar in veel gevallen zien we dat de belangrijkste beslissingen door de bruid en bruidegom zelf worden genomen. Ze zullen budgetten in evenwicht brengen, werken binnen logistieke beperkingen en proberen de stijl, grootte en sfeer van de dag van hun dromen bij elkaar te brengen.

Als het gaat om het plannen van de gastenlijst, zijn de twee basisbeperkingen natuurlijk capaciteit (op de locatie / s) en het budget. Het derde punt is de voorkeur in termen van stijl en ambiance en dit kan zelfs die eerste overwegingen overtroeven!

Eerlijkheid voor iedereen als het gaat om het plannen van een gastenlijst kan dit een uitdaging zijn. De ‘kant’ met de grote familie kan heel goed alleen de broers en zussen en hun kinderen uitnodigen, terwijl de kleinere familie misschien wel tot de tweede en derde neven komt als de splitsing 50/50 is. Natuurlijk, als de toewijzing gebaseerd is op ‘nabijheid’, zal de ‘eerlijkheid’ vanuit een heel ander perspectief worden gezien. Houd in gedachten dat ouders nog steeds vasthouden aan de traditie dat de gastenlijst meer over hun vrienden dan de jouwe gaat.Wie moet ik toevoegen aan de gastenlijst van mijn bruiloft?

Voordat je begint met het toevoegen van iedereen die je ooit hebt gekend aan je lijst met trouwgasten, moet je rekening houden met het minimum en maximum aantal gasten dat je op je trouwlocatie mag hebben . Je moet ook op dit moment nadenken over jullie budget.

Hieronder staat een algemene lijst met mensen die je kunt uitnodigen op je speciale dag. Of je ervoor kiest om hen uit te nodigen voor de ceremonie, receptie, diner, of het avondfeest is aan jullie …

Directe familie
Begin met je ouders, grootouders, broers en zussen, hun partners en eventueel hun kinderen. Ga vervolgens een stap naar beneden om je tantes, ooms en neven die je regelmatig ziet toe te voegen.

Verre familie
Als je familie hebt waarmee je in contact blijft en die je graag bij je bruiloft wilt houden, zorg er dan voor dat je ze aan de lijst toevoegt. Hoe ver ga je door de uitgebreide familie voordat vrienden belangrijker worden dan een gezinsband? Zoals altijd is het uiteindelijk aan jullie en zal het specifiek zijn voor jullie specifieke omstandigheden. Over het algemeen adviseren we altijd vroegtijdige communicatie en oplossing van eventuele meningsverschillen bij het nastreven van een (relatief) stressvrije bruiloftplanningsreis.

Vrienden
Begin met je beste vrienden en denk vervolgens aan vrienden waarmee je regelmatig spreekt , buren waarmee je bevriend bent of vrienden waarvan je denkt dat ze een geweldige aanvulling op je gastenlijst kunnen zijn.

Collega’s
Afhankelijk van hoe lang je voor het bedrijf hebt gewerkt, wil je misschien je collega’s of zelfs je baas uitnodigen voor je bruiloft. Misschien heb je een aantal collega’s die dichterbij zijn dan anderen die je beslist aan je dag wil toevoegn. Dit kan een lastige beslissing zijn, maar als je in een relatief kleine kantooromgeving werkt en het gevoel hebt dat je sommige collega’s niet kunt uitnodigen zonder anderen uit te nodigen, waarom nodig je ze dan niet allemaal uit door middel van een receptie.

Kinderen
Kiezen om al dan niet kinderen uit te nodigen op je bruiloft kan een stressvolle beslissing zijn. En in sommige familieomstandigheden heb je misschien geen optie. Bespreek of je al dan niet kinderen uitnodigt voor je bruiloft. Doe dit vroeg in het proces bij het maken van je gastenlijst, omdat dit de dynamiek van je dag kan veranderen.

We hebben een aantal tips op een rij gezet waarop je moet letten bij het maken van je eerste gastenlijst

 1. Over het algemeen zou je in staat moeten zijn om te werken aan een 10% ‘spijt’ element.
 2. Zorg ervoor dat je de capaciteiten kent voor de ceremonie, het diner, en avondfeest of receptie. Als je spijt krijgt, trek je ze van de lijst af en kijk je of je hun plaats kunt vullen met andere gasten als je niet op je minimumaantal zit.
 3. Houd er rekening mee dat gasten met een pasgeboren baby of kleine kinderen mogelijk niet aanwezig kunnen zijn.
 4. Verwacht antwoorden te ontvangen via e-mail, telefoon, kaart of tekst; probeer op schema te blijven.
 5. Uitnodigingen verzonden naar het buitenland zullen een groter weigeringspercentage genereren, maar gaan er niet van uit.
 6. A- en B-gasten zijn een vrij recent fenomeen. Erken dat B-gasten weten dat ze niet zijn uitgenodigd voor de viering van de hele dag, dus hun opkomst kan uiteindelijk minder zijn.
 7. Om een ​​enorme lijst met afvallers te voorkomen, kun je ‘save the date kaarten ruim van tevoren sturen zodat mensen je trouwdatum vroeg in hun agenda kunnen zetten.

Beste tips voor een gastenlijst

 1. Nodig geen gasten uit die niet op je oorspronkelijke lijst staan ​, dit kan op een later tijdstip teleurstelling en / of schaamte veroorzaken
 2. Probeer het eerlijk te houden als het gaat om gasten aantallen voor elk van jullie gezin.
 3. Vergeet niet om kinderen op te nemen in je gastenlijst als je hen uitnodigt. Als je geen kindern wilt, vergeet dan niet dit te vermelden op uw uitnodigingen. Maar zet op de envelop aan voornaam-achternaam en voornaam -achternaam.
 4. Buid en bruidegom tellen ook als gasten, dus zet jezelf ook op de lijst.
 5. Controleer of jullie trouwlocatie een ‘minimum aantal’ gasten heeft als het gaat om het door jullie gekozen pakket. Houd dit in gedachten tijdens de planning. Vaak ben je met bijvoorbeeld 20 mensen, voordeliger uit als met 18, daar er bijvoorbeeld met 20 een groepskorting is.