!2 oude trouwtradities

12 Oude trouwtradities die nog steeds gebruikt worden

Feit is dat de tijden veranderen en dat bruiloften er verre van vrijgesteld zijn. Met dat in gedachten hebben we door de oude geschiedenis gekamd om enkele van de meest oude tradities te vinden die gewoon vandaag de dag nog steeds gehanteerd worden. Er zijn oneindig veel trouwtradities, en al zijn ze vaak honderden jaren oud, ze worden nog steeds gebruikt. We hebben 12 tradities voor je in kaart gebracht.



1. Een witte trouwjurk

De traditie van een bruid in een witte jurk begon rond 1840 toen koningin Victoria met prins Albert trouwde. Haar witte kanten en zijden satijnen jurk vertegenwoordigde destijds rijkdom in plaats van puurheid. Hiermee begon een nieuwe trend van bruiden die wit wilden dragen. Veel bruiden dragen tegenwoordig nog steeds wit, maar je zult nog steeds af en toe een ivoor-, zwarte en zelfs paarse trouwjurk zien!

Dus hoe zit het vóór het midden van de 19e eeuw? Veel bruiden droegen rood, iets wat bruiden in China, Zuid-Soedan en Singapore nog steeds doen! Ze droegen ook blauw omdat het werd geassocieerd met de Maagd Maria en geen vlekken vertoonde.

2. De bruidssluier

Een bruid die een bruidssluier droeg, begon van de middeleeuwen tot het oude Rome. Het werd traditioneel gedragen als een symbool van zuiverheid en bescheidenheid, maar ook om de bruid te beschermen tegen boze geesten! Sommige culturen gebruikten de sluier tijdens gearrangeerde huwelijken om de bruid tot de ceremonie te verbergen.

3. De trouwring

Deze traditie kwam uit het oude Rome. De Romeinen geloofden dat de ader in de derde vinger van de linkerhand recht naar het hart liep. Bruidsparen volgen het nog steeds! De cirkel van de ring symboliseert eeuwige liefde omdat er geen einde aan komt.

4. De bruidstaart

Leuk weetje: als symbool van vruchtbaarheid werd de bruidstaart eigenlijk voor geluk naar de bruid gegooid. Gelukkig eindigde die traditie rond 100 voor Christus toen Romeinse bakkers tijdens de ceremonie begonnen met het bakken van kleine, zoete taartjes om te eten.
Tegenwoordig kiezen veel bruiden voor cupcakes of zelfs donuts in plaats van een traditionele cake.

5. trouwfeest geven

In de vroege Romeinse tijd kleedden bruidsmeisjes zich op dezelfde manier als de bruid om haar exen te verwarren en boze geesten te slim af te zijn. De geest zou niet kunnen zeggen welke vrouw in de groep de bruid was.

Oorspronkelijk had de getuige de leiding over de bruiden ervoor gezorgd dat ze tijdens de ceremonie niet ontsnapte. Dit gebeurde vrij vaak en veranderde in een letterlijk “Runaway Bride” moment. De man wordt de ‘beste’ man genoemd omdat hij de sterkste en meest capabele was om vijanden en rivaliserende aanvallers te bestrijden die tijdens de ceremonie kwamen.

Vandaag kiezen bruidjes vrouwelijke familieleden en vrienden als een manier om hen te eren en emotionele steun te geven op haar trouwdag. Het is nog steeds een populaire optie om alle bruidsmeisjes te laten matchen, maar bij nieuwere trends dragen bruidsmeisjes een ombre van kleuren en stijlen die bij hun persoonlijkheid passen . Tegenwoordig is de ‘beste man’ van de bruidegom doorgaans een broer of beste vriend.



6. Mazel Tov

Als je naar een Joodse bruiloft bent geweest, zullen gasten ‘mazel tov!’ Roepen aan het einde van de ceremonie wanneer de bruidegom met zijn voet glas verplettert. Het betekent “veel geluk” en een begin van een gelukkig huwelijk.

Er zijn twee verschillende gedachten achter het breken van het glas. Een theorie is dat het glas de vernietiging van de tempel in Jeruzalem in 70 na Christus symboliseert. Anderen zeggen dat het een herinnering is dat vreugde altijd getemperd moet worden. Laten we hopen dat het het laatste is! Hoe dan ook, de traditie wordt vandaag ontvangen in een geest van geluk.

7. De kunst van Mehndi

In de 12e eeuw na Christus werd de kunst van Mehndi geïntroduceerd in India. Mehndi is de kunst om henna-ontwerpen op handen en voeten aan te brengen. Indiase bruiden hebben tegenwoordig nog steeds bruidsmeisjes en familieleden die haar lichaam versieren.
Voor hindoe-bruiloften symboliseert henna vreugde, schoonheid en spiritueel ontwaken.

8. Vader loopt met bruid door het gangpad

Deze traditie gaat terug tot de tijd dat gearrangeerde huwelijken populair waren. Het ‘weggeven’ van de bruid betekende letterlijk dat ze van eigendom werd overgedragen. Tegenwoordig draait het bij traditie om het huwelijk zegenen en aanvaarden en de bruidegom verwelkomen in het gezin.

Het bruidsboeket weggooien

9. Het bruidsboeket weggooien

Deze Engelse traditie is definitief geëvolueerd. Vroeger probeerden alleenstaande vrouwen een deel van de jurk van de bruid af te scheuren voor geluk! Om de alleenstaande dames op afstand te houden, gooien bruiden nu hun boeket en de vrouw die het vangt is zogenaamd de volgende die gaat trouwen.

10. Over een Bezem springen

Tegenwoordig wordt bezem springen het vaakst aangetroffen bij Afro Amerikaanse bruiloften, een terugroepactie naar hun roots. In de dagen van de slavernij mochten tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen niet wettelijk trouwen. In plaats daarvan zouden ze samen over een bezem springen om hun samenleving te verklaren.

Bruidsduiven laten uitvliegen

11. Bruidsduiven laten uitvliegen

Wist je dat witte sneeuwduiven werden gebruikt als cadeau van de bruid aan de bruidegom? Dat klopt volgens de oude Griekse en Romeinse tijd. In bijbelse passages symboliseren witte duiven heiligheid, onschuld en trouw. Ze bouwen samen hun nest, worden verliefd en paren voor het leven.

Het idee om duiven op een trouwdag vrij te laten, begon eigenlijk in de Filippijnen. De bruiloftsgast die de duiven vangt nadat ze zijn vrijgelaten, kan ze als huisdier mee naar huis nemen!

12. De gelddans

Wilt u snel en gemakkelijk geld verdienen als jonggehuwden? Laat je geld dansen bij je receptie! Deze leuke dans is ontstaan ​​in Polen in de 20e eeuw, maar is over de hele wereld gebruikelijk met name Griekenland.

Wanneer de gelddans wordt aangekondigd, kunnen gasten de bruidegom betalen om met zijn nieuwe bruid te dansen. Het verzamelde geld wordt meestal gebruikt tijdens hun huwelijksreis.