Mondkapjes bruiloft

Een bruiloft met mondkapjes hoe pak ik dat aan?

Daar sta je dan, in die prachtige trouwjurk waar je heel je leven al van hebt gedroomd of in je met zorg uitgekozen pak. Eindelijk is het zover, maar dan verplicht de overheid iedereen in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen. Een bruidsjurk met een katoenen mondkapje. Daar spat je droom uiteen, daar gaan je mooie trouwfoto’s… of toch niet?

Verscherpte maatregelen, ook voor bruiloften

Afgelopen dinsdag 6 oktober zijn de maatregelen omtrent het Coronavirus aangescherpt vanwege een stijging in het aantal besmettingen. Het virus kan zich niet verspreiden als er voldoende afstand tot elkaar gehouden wordt, bruiloften zijn bij uitstek een gelegenheid waar grotere groepen mensen bij aanwezig zijn. Speciaal voor bruiloften zijn er maatregelen opgesteld zodat een huwelijksvoltrekking op een veilige manier toch kan plaatsvinden. Hier lees je alles over wat je wel kunt doen en wat voorlopig helaas niet meer mogelijk is.

Mondkapjes op je bruiloft? Maak van de nood een deugd!

Helaas ontkom je er niet aan dat er mondkapjes op jouw bruiloft worden gedragen. Dit geldt voor alle aanwezige gasten maar ook voor jouzelf en het aanwezige personeel. Gelukkig gaat deze maatregel alleen voor binnen op.

Verplaats een gedeelte van je bruiloft naar buiten

Traditioneel staat de partner bij het altaar te wachten en treedt de bruid (of bruidegom in geval van een homo huwelijk) de zaal binnen op het moment dat de muziek is gestart. Om deze traditie zonder mondkapjes te laten plaatsvinden zou je dit unieke moment buiten kunnen verplaatsen. Kies een mooie locatie, bijvoorbeeld in een fraai aangelegde tuin of in groot park, voor een bijzonder kasteel of een mooie kerk. Gasten die niet uit 1 huishouden komen moeten voldoende afstand houden van elkaar, maar de mondkapjes die mag iedereen bij zich houden. Je partner staat je op te wachten, bijvoorbeeld voor de deur van de kerk en jij komt aangereden in een mooie trouwauto of op een andere ludieke manier. Stralend en wel stap je uit en de eerste plaatjes kunnen worden geschoten. Het bijzondere moment waarop jouw partner je voor het eerst ziet kan vereeuwigd worden en alle gasten kunnen getuige zijn van het moment waarop jullie elkaar voor het eerst zien.

Laat mondkapjes voor je bruiloft maken

Op het moment dat iedereen zich naar binnen begeeft moeten de mondkapjes opgezet worden. Om voor saamhorigheid en verbondenheid te zorgen kun je voor jouw bruiloft speciale mondkapjes laten maken. Zo maak je van de nood en deugd en zorgt het dragen van een mondkapje misschien wel voor juist meer gevoelssteun en band met jullie als bruidspaar. Hoe pak je dit aan?

Kies in ieder geval voor stoffen mondkapjes van katoen, dit materiaal voelt zacht aan op de huid en zorgt voor de minste huidirritaties. Bijkomend voordeel is dat een stoffen mondkapjes wasbaar zijn, ook na de bruiloft kan het mondkapje nog gebruikt worden. Kies voor een dubbellaags masker voor extra bescherming, eventueel kun je voor een model kiezen waarbij het mogelijk is een losse filter in aan te brengen. Deze houdt zelfs de kleinste virusdeeltjes in de lucht tegen.

Kies een mooie thema kleur voor je bruiloft die je terug laat komen in de uitnodigingen en aankleding en gebruik deze kleur ook voor de mondkapjes. Laat de mondkapjes vervolgens bedrukken met jullie initialen en stuur ze, samen met de uitnodigingen, als een cadeautjes naar al jouw gasten. Het feest kan beginnen!

Hoeveel mensen mag ik uitnodigen op mijn bruiloft?

Heb je een kleine familie en nodig je alleen je beste vrienden uit dan kan iedereen aanwezig zijn op het moment dat jij het ‘ja woord’ uitspreekt. Er mogen 30 gasten in de ruimte aanwezig zijn en gelukkig is dat exclusief het personeel zoals de ambtenaar van de burgerlijke stand, de fotograaf eventueel een visagiste of degene die zorgt voor de muziek. Kinderen worden wel geteld als een gast en ook jijzelf en je partner worden meegerekend.

Gelden er nog regels voor de ruimte waarin de huwelijksvoltrekking plaats vindt?

Er gelden zeker regels voor de ruimte waarin je de eeuwige beloften aan elkaar afgelegd. Zo is het belangrijk dat alle gasten die niet uit 1 huishouden komen op minstens 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Daarnaast is het belangrijk de ruimte goed te ventileren, zet deuren en ramen open daar waar het kan. Uiteraard blijven gasten met verkoudheidsklachten thuis. Voor hen en eventueel voor anderen mensen die niet aanwezig kunnen zijn kun je de bruiloft life streamen, zodat niemand iets zal missen van jullie grote dag.

Als de huwelijksvoltrekking af is gelopen, mag ik mijn gasten daarna nog een drankje en hapje aanbieden?

In een gesloten ruimte mag je helaas geen feest geven, ook voor bruiloften gelden de strenge horeca-maatregelen. Zaaltjes en restaurants zijn gesloten, en thuis mag je maximaal 3 personen per dag ontvangen. Wat zijn dan je opties?

Op een mooie dag zou je een gezellige picknick of een buffet kunnen organiseren in een park. Houd daarbij welk rekening met de basisregels, maar een picknick of lopend buffet is een goed alternatief. Om makkelijker afstand van elkaar te houden kun je snacks op schaaltjes serveren. Zorg ervoor dat er op verschillende plekken flesjes desinfecterende gel staat. Kies je voor een buffet, laat mensen uit 1 huishouden als groepje langs het buffet gaan en vervolgens het volgende groepje om een wachtrij te voorkomen. Daarnaast mogen niet meer dan 4 mensen uit verschillende huishoudens in een groepje staan of zitten.

Zoals je ziet kun je ondanks de beperkende corona-maatregelen toch voor een fijne dag met elkaar zorgen!